opera12

Opera Software objavila je veliki update za svoj pretraživač, poboljšane su mnoge funkcije, estetika, bezbednost i performanse. Za razliku od mnogih prethodnih revizija, Opera 12 nije mnogo menjala korisnički interfejs, ali je zato ponudila novi sistem tema sa preko 300 stilova koji su bili već dodati tokom beta procesa.

Većina promena su pozadinske, uključujući eksperimentalno WebGL hardversko ubrzanje, koje koristi vaš GPU za povećanje brzinu učitavanja Web sadržaja i interfejsa pretraživča. Opera 12 navodi da je takođe ubrzano pokretanje, učitavanje stranica i brzina HTML5 renderovanja.

Nove bezbednosne funkcije uključuju podršku za Do Not Trak zaglavlje, koje vam omogućava da blokirate profiliranje podataka od trećih strana, kao na primjer u svrhe oglašavanja.

Ovaj update takođe dodaje nove HTML5 mogućnosti koje vam omogućavaju da sajtovi pristupe vašoj web kameri i mikrofonu (uz vašu izričitu dozvolu).

Opera 12 je sa ovim update-om uklonila i neke funkcije koje su korisnici retko koristili kao što su Unite, Widgets i Voice. Funkcija Unite uvedena je 2009 godine kao jednostavan metod pretvaranja bilo kojeg računara u server, čineći hostovanje sadržaja veoma lakim. Na oficijelnoj stranici možete preuzeti novi Opera 12 pretraživač.