windows 8

Microsoft je pokrenuo Windows 8 Release Preview, malo bolju verziju svog predstojećeg operativnog sistema koji donosi bolje aplikacije na dodir u Metro stilu, nove multi-monitor kontrole, društveno deljenje, funkcije za bezbednost porodice, i još mnogo toga.

Microsoft Windows 8 je pokušaj da se spoji tradicionalni desktop računar sa interfejsom osetljivim na dodir, iskustvo koje trenutno nudi Windows Phone uređaji. Na neki način, Microsoft se vodi idejom Apple-a koji je u svoj Lion OS ugradio funkcionalnosti koje su se odlično pokazale na iOS koji koriste iPhone i iPad.

Ali za razliku od još uvek sasvim drugačijih operativnih sistema kakvi su Lion i iOS, Microsoft želi da Windows 8 bude operativni sistem koji se može koristiti na desktop, laptop i tablet računarima. Iako Microsft još uvek nije objavio datum zvaničnog izlaska operativnog sistema Windowsa 8, mnogi pretpostavljaju da će se to dogoditi u oktobru, kako bi se iskoristile predpraznnične kupovanja.

Microsoft Windows 8 Release Preview je poslednja verzija operativnog sistema pred izlazak zvanične Windows 8 verzije. Ako ste upoznati sa Windows 8 Consumer Preview verzijom, onda otprilike znate šta dobijate sa Release Preview.

Kompanija Microsoft ističe da Release Preview ne donosi nikakve velike izmene u odnosu na Consumer Preview verziju, već samo prefinjena i suptilna poboljšanja od kojjih su najznačajnija:

  • Internet Explorer 10 sada ima Adobe Flash podršku kojom će upravljati Microsoft
  • Nova Bing aplikacija u Metro stilu uključuje Novosti, Putovanja i Sport
  • Poboljšane Mail, Photos i People aplikacije (Mail sada podržava više naloga)
  • Integrisano društveno deljenje tako da možete da delite sadržaj sa ekrana na Facebook, Twitter, LinkedIn i Google +
  • Bolja personalizacija na početnom ekranu
  • Poboljšana multi-monitor podrška
  • Pobiljšan Windows Store kako bi se pronalaženje aplikacija učinilo mnogo lakšim
  • Funkcije za sigurnost porodice, među kojima i “Do Not Track” kontrole koje su po default-u podešene u Internet Explorer 10
  • Zune Pass integracija, koja se ponaša kao streaming muzički servis kada imate pristup
  • Podrška za kontrolu pokretima korišćenjem laptop touchpad-a (nalazi se u beta fazi i još uvek nije dostupna javnosti)

Iako Microsoft navodi da Windows 8 Release Preview verzija ne donosi ništa značajno ipak treba reći da Internet Explorer sada ima ugrađen Adobe Flash, iako je Microsoft prvobitno planirao da ga ne podrži. Kompanija navodi da je previše stranica na Internetu koje trebaju Flash te da nisu željeli da korisnicima pruže loše web iskustvo nemogućnosti pokretanja tih stranica.

Druga velika promena je društveno deljenje. Uz sve veći značaj društvenih mreža u našim životima lepo videti da Windows 8 ima ugrađenu mogućnost delenja sadržaja sa vašeg ekrana ili u web pretraživača na Facebook, Twitter, ili neku drugu društvenu mrežu. Ovoj funkcionalnosti deljenja možete pristupiti kroz "Share" dugme na desnoj strani panela.

Konačno, možda najvažniji dodatak je kontrola pokreta. Ovo je sigurno nešto što treba Windows 8 korisnicima da pruži jedinstveno iskustvo i učini da zaboravite na kontrolu mišem. Pomeranjem prsta preko leve ivice trackpad-a omogućava vam kretanje kroz sve nedavno korišćene programe dok pomeranje prsta desnom ivicom donosi desni Sidebar za deljenje i podešavanja. Kontrola pokreta Windowsu 8 lakšim. Nažalost, ova funkcija je još uvek u beta fazi.