manje-prometa-sa-bing-i-google-na-facebook

Iako mnogi oglašivači preispituju svoje investicije u plaćene Facebook oglase, ni brandovi nisu zadovoljni plaćenim oglašavanjem koje Facebook nudi ali nastavljaju da trošiti velike svote novca na svoje Facebook Stranice.
Facebook Stranice su besplatne ali stjecanje fan-ova nije tako da brandovi sve više vode računa o tomu koliko će ih to stjecanje fanova koštati. Za njih svakako da nije dobra vijest da dvije najveće tražilice, Google i Bing, dovode značajno manje “besplatnog” promet na Facebook Stranice.

Kompanije PageLever koja se bavi Facebook analitikom napravila je istraživanje u kom je pratila 500 Facebook Stranica sa najmanje 10.000 fan-ova. Istraživanje je pokazalo da Google manje preporuča (referrals) Facebook Stranica za nevjerojatnih 51% u odnosu na godinu dana ranije. Bing još manje preporuča Facebook Stranice, 59% manje u odnosu na prošlu godinu. Sve u svemu, Google kao najveća tražilica u svijetu sada je odgovoran za manje od 5 posto eksternog prometa na Facebook Stranice.

Uzrok za smanjenje dovođenja web prometa na Facebook Stranice još uvijek nije sasvim jasan. Isprva se činilo da je za pad web prometa sa Google-a odgovorno uvođenje značajke Search plus Your World, međutim to nije bio slučaj. Također, sve ideje o tome da Google šalje manje web prometa na Facebooka zbog svojih društvenih inicijativa pada u vodu jer kako onda objasniti pad prometa i sa Bing tražilice.

Ovi nalazi analitičke kompanije PageLever svakako su pomalo obeshrabrujuće na brandove koji imaju svoje stranice na Facebook-u. Facebook sa svojih oko 900 milijuna korisnika izuzetno je veliko i primamljivo tržište za sve aktere. Naravno da brandovi žele da iskoriste taj ogromni broj korisnika najveće društvene mreže za poboljšanje svog poslovanja pa tako možemo razviti i teoriju po kojoj ako dođe do pada organskog prometa sa tražilice, tada bi se povećali troškovi stjecanja Facebook fan-ova.

Nije čudno što Google i Facebook nisu u ljubavi pogotovu nakon što je prošli mjesec, nakon odbijanja Facebook-a da otvori svoju mrežu za Googlebot, osnivač Google-a Sergey Brin izjavio da Facebook i Apple rade protiv otvorenog Internetu.

Naravno, korisnici bi najviše voljeli da su Google i Facebook u slozi a prema posljednjim dešavanjima, jaz između dva giganta sve je dublji. Naime, Facebook je ukinuo podršku za Google Chrome. Facebook sada pored podrške za Internet Explorer i Firefox nudi podršku za Opera. Treba reći da su se skoro pojavile glasine da najveća društvena mreža na svijetu pokušava da kupi kompaniju Opera Software koja stoji iza tražilice Opera i da je to razlog za podršku od strane Facebook-a, ali zašto ukidanje podrške Chrome-u?

facebook ne podrzava chrome