cloud

U poslednje vreme mnogo se govori o Cloud (Oblak) skladištenju, Dropbox je pokrenuo update koji poboljšava delenje stvari među svojim korisnicima, Microsoft SkyDrive dobio je desktop aplikaciju i moderniji set funkcija dok je Google Drive konačno imao dugo očekivani debi. Tržište Cloud skladištenja tako je iznenada postalo mnogo konkurentnije i mnogo interesantnije za korisnike koji još uvek dovoljno ne shvaćaju njegovu neophodnost.
Iako postoji mnogo više opcija, neke samo za određene niše, odlučili smo se za malo bolje upoznavanje sa 5 najpopularnijih Cloud servisa za skladištenje podataka.

Njihovim poređenjem, prvo sa kratkim tabelarnim pregledom a kasnije sa nešto više detalja, utisaka i komenta, nadamo se da ćemo vam pomoći da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

clip_image001

Dropbox

dropboxDropbox nije bio prvi Cloud servis za skladištenje na tržištu, ali je svakako bio onaj koji je uveo pristup sinhronizacije jednog foldera, nešto što svi servisi danas praktikuju. O čemu se zapravo radi, naime sinhronizacije jednog foldera podrazumeva da već postoji kreiran folder i da kada u njega stavite neki dokument, on se automatski pojavi na svim drugim uređajima povezanim sa vašim nalogom (telefon, PC, laptop itd.). Ako na nekom od uređaja napravite promenu u tom dokumentu, ona će momentalno biti sinhronizovana. Poznat po svojoj jednostavnosti i lakoći korišćenja Dropbox ne zaostaje ni kada je reč o funkcijama, neke od najznačajniji su sistem za praćenje verzija i lako deljenje, opcije za kolaboraciju, i još mnogo toga.

Dropbox takođe nudi i veću fleksibilnost od većine svojih konkurenata. Pa tako možete da podesite koliko brzo upload-ujete i download-ujete datoteka, što je odlično u pogledu ako ne želite da kradete propusni opseg od nekih drugih važnih stvari, a ako postoje dva uređaja na istoj mreži, oni će se sinhronizovati mnogo brže preko LAN-a.

Dropbox klijent radi potpuno isto na svakoj od većih platformi kao što su Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry itd. Takođe, svojim datotekama možete pristupiti i preko veoma jednostavnog web interfejsa na bilo kom uređaju koji ima Internet pretraživač. Još jedna velika prednost Dropbox Cloud servisa za skladištenje jeste ta što je njegova popularnost doprinela da veliki broj developera trećih strana u svoje aplikacije i servise integriše funkcionalnost Dropbox sinhronizacije koristeći javni API.

Dropbox besplatno nudi 5 GB prostora, međutim besplatno možete imati do 18GB dovođenjem novih korisnika (bonus je 500 MB prostora po osobi). Što se tiče plaćenog prostora za skladištenje, 50 GB ili 100 GB dodatnog prostora košta 9.99 dolara ili 19.99 dolara mesečno.

Google Drive

google-driveGoogle Drive nudi iste drag-and-drop mogućnosti sinhronizacije kao i Dropbox na desktop-u, sa klijentima koji su dostupni za Windows i OS X, ali je njegova Web sekcija mnogo robusnija od drugih. Na Web-u, Drive je povezan sa Google Docs i drugim korisnim Drive aplikacijama za Chrome kako bi mogao da podrži više od 30 tipova datoteka, što vam omogućava da gledate ili pravite izmene na slikama i videima, radite na dokumentima, i još mnogo toga, i sve to unutar browser-a.

Mogućnosti deljenje takođe su prisutne, ali permisije ne možete da podesite sa desktop klijenta, tako da ćete morati da odete na Web aplikaciju i podesite nekoliko opcija u zavisnosti od toga da li želite datoteke da šaljete e-mailom, da ih delite sa drugim korisnicima ili da ih učinite javnim. Datoteke takođe možete da postavite kao view-only (samo pregledanje) ili da se mogu praviti i izmene u njima.

Pretraga je takođe još jedan kvalitet koji ima Google Drive, i opet iz Web interfejsa koji vam omogućava da radite pretragu po tipu dokumenta, vlasniku i drugim naprednim filterima. Isto tako, OCR mogućnosti su ugrađene u servis pa Google može da skenira sve slike na vašem Drive računu izdvajajući tekst koji se potom može pretraživati, ili ako Google može da dešifruje sadržaj vaših slika (obeležje, a landmark), onda ćete moći jednostavno da pretražujete po temi.

Google Drive dostupan je za Android korisnike a kompanija navodi da će iOS korisnici morati sačekati još neko kratko vreme da bi mogli da koriste ovaj Cloud servis za skladištenje. Google Drive korisnicima besplatno nudi 5 GB prostora za skladištenje (Google Docs fajlovi se ne računaju), i nudi opcije za nadogradnju kao što su 2.49 dolara mesečno za 25 GB dodatnog prostora za skladištenje, 4.99 dolara mesečno za 100 GB skladištenog prostora i 9.99 dolara mesečno za 200 GB.

Treba reći da je Google još pre nekoliko godina radio na Cloud servisu za skladištenje podataka. Naime, kompanija je vrlo intenzivno radila na servisu pod nazivom G Drive, koji je trebao biti pokrenut 2007 ili 2008 godine ali je iz nekog razloga ovaj projekt naprasno obustavljen.

Apple iCloud

MobileMeApple iCloud u poređenju sa Cloud servisima za skladištenje podataka kao što Dropbox ili SkyDrive ima nekoliko funkcija manjka ali i dalje ima dobar udeo na tržištu zahvaljujući njegovoj dubokoj integracija sa iOS. U stvari, skoro 70% od 400 miliona iDevice korisnika imaju pristup iCloud servisu, dok ga trenutno već koristi više od 100 miliona korisnika.

Korisnici Apple uređaja mogu da drže svoju poštu, kontakte, kalendar, dokumenata, backup i još mnogo toga, sinhronizovane i sačuvane u Cloud-u. Apple iWork paket, kao i razne OS X i iOS aplikacije trećih strana dolaze sa ugrađenim sinkronizovanim iCloud mogućnostima.

Vaša muzika, filmovi, aplikacije, knjige, kao i TV emisije koje ste kupili preko iTunes, čuvaju se u Cloud-u, ali se ne računaju u vaš besplatan prostor za skladištenje, i vi ćete moći taj sadržaj reprodukovati na vašem iPhone i iPad-u. Ako odlućite da platite dodatnih 25 dolara godišnje za iTunes Match, bićete u mogućnosti da sačuvate i stream-ujete muziku dobijenu iz drugih izvora.

Web interfejs je više ograničen u poređenju sa drugim Cloud uslugama, ali je dosta funkcionalan kada vam je potrebno da brzo proverite vaš e-mail, kontakte ili iWork dokumena iz pretraživača, ili da koristite vrlo zgodnu funkciju “Find My Phone” (pronađi moj telefon). Apple iCloud servis za skladištenje dostupan je za Mac, Windows i iOS, a dolazi sa 5 GB bseplatnog prostora.

Microsoft SkyDrive

SkydriveMicrosoft SkyDrive prisutan je već neko vreme ali je servis tek nedavno dobio veliko unapređenje što ga je ponovo dovelo u centar pažnje. Nove posvećene aplikacije za Windows i OS X integrisane u operativni sistem sa folderom u koji korisnici mogu ubacivati fajlove. Servis sada obuhvata sposobnosti sinhronizacije koju ima Live Mesh, kao i svoju jedinstvenu “fetch” opciju, koja omogućava korisnicima da daljinski pristupe bilo kojem fajlu na računaru, čak i onim koji se nalaze izvan SkyDrive foldera. Mobilne aplikacije su dostupne i za iOS i za Windows telefone.

Kao i kod Google Drive, Microsoft SkyDrive web interfejs vam omogućava da kreirate i uređujete dokumente u okviru pretraživača za Microsoft Office proizvode kao što su Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Za sva pretraživanja zadužen je Bing. Takođe, fajlove i foldere možete da delite sa grupama ili putem javnih linkova i da ih postavite kao view-only ili da dozvolite pravljenje izmena.

Generalno SkyDrive je veoma dobro rešenje za skladištenje u Cloud-u. Microsoft SkyDrive nudi 7 GB besplatnog prostora za skladištenje, što je više nego što mnogi servisi za Cloud skladištenje nude. Dodatni prostor za skladištenje je najjeftiniji u poređenju sa glavnim konkurentima, za 20 GB, 50 GB ili 100 GB potrebno je godišnje platiti 10, 25 i 50 dolara.

SugarSinc

sugarsyncSugarSync je još jedan renomirani Cloud servis za skladištenje podataka i verovatno jedan od servisa koji korisnicima nudi najveći broj dodatnih funkcija. SugarSync je među retkima koji korisnicima omogućava da izaberu foldere na svom računaru koje žele da sinhronizuju. Većina Cloud servisa za skladištenje korisnicima omogućava da u samo jedan folder ubacuju sve svoje dokumente. Ovo biranje foldera za sinhronizaciju omogućava mnogo bolju kontrolu nad onim što se sinhronizuje sa svakim uređajem koji je povezan na vaš nalog.

Ostale karakteristike uključuju upload putem e-maila (sa Outlook integracijom), nema ograničenja u veličini fajlova, striming na mobilne uređaje, kao i mogućnost da delite datoteke i fascikle sa određenim korisnicima ili javno, uz mogućnost da lozinkom zaštitite svoje datoteke.

SugarSync je dostupan na Windows i OS X kao i na skoro svakoj mobilnoj platformi. SugarSync korisnicima nudi 5 GB besplatnog prostora, dok za dodatni prostor trebate mesečnu pretplatu od 4.99 dolara (30GB), 9.99 dolara (60GB), 14.99 dolara (100GB), 24.99 dolara (250GB) i 39.99 dolara (500GB).

Kako se odlučiti

Dobra star je što postoji više Cloud servisa za skladištenje tako da odaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama i koji ima jaču podršku za platforme koje koristite. Ako vam ponestane prostora možete čak i da kombinujete dva ili tri Cloud servisa za skladištenje kako ne bi morali plaćati za taj dodatni prostor.

Ako bi ipak pokušavali da na osnovu nekih potreba izaberemo najbolji Cloud servis za skladištenje, to bi onda moglo da izgleda ovako:

  • Jednostavnost upotrebe bez žrtvovanja karakteristike: Dropbox
  • Najbolja ponuda za besplatno i plaćeno skladištenje: SkyDrive
  • Najbolja kontrolu i veliki skup funkcija: SugarSinc
  • Najbolji iskustvo u pretraživaču: Google Drive