bitly-realtime

Bitly, kompanija koja je u osnovi svijetu prezentirala skraćene linkove na sajtovima poput Twitter-a, pokrenula je novu uslugu, viralnu tražilicu u realnom vremenu nazvanu Realtime.

Realtime se trenutno nalazi u beta fazi, tražilica radi na principu sakupljanja svih Bit.ly skraćenih linkova širom svijeta, otkriva koliko ljudi klikaju na njih u nekom određenom vremenu, te vam omogućuje da te rezultate filtrirate na osnovu ključnih riječi, tema, zemlje porijekla, jezika, društvene mreže na kojoj se pojavljuju ili prema web stranici sa koje je link potekao.

Radi se o engine za rangiranje pozornosti određenog sadržaja. Za razliku od Twitter-ovog trending topics, sa Bitly Realtime imate mogućnost vidjeti koje web stranice se najviše dijele, umjesto komentara tih priča, što je slučaj kod Twitter-a. Po svemu sudeći, Bitly će koristiti sve podatke koje je pohranio iz dijeljenih linkova i klikova, te će ih rangirati na neki svojevrstan način. Budući da su Bit.ly linkovi rasprostranjeni širom Web-a, ovo bi moglo biti nešto mnogo šire od obavljanja jednostavnog Twitter ili Google pretraživanja.

Ovo može biti veoma koristan alat za sve one koji žele znati što je zanimljivo upravo u ovom trenutku. Međutim, jedini problem je taj što većina društvenih mreža ima svoje servise za skraćenje linkova a tražilica Realtime radi samo sa Bit.ly linkovima, tako da su rezultati relevantni samo za sadržaj koji prolazi kroz ovaj servis za skraćenje URL adresa.