kodak

Kompanije Apple i Microsoft udružuju svoje snage u borbi za patente nekadašnjeg giganta, kompanije Kodak. Postoje dva bloka koji žele 1.100 patente kompanije Kodak, sa jedne strane udružili su se Apple, Microsoft i Intellectual Ventrues dok je sa druge strane konzorcijum kompanija predvođen Google-a a koji uključuje još i kompanije Samsung, LG, HTC i patent agregator RPX.

Ovo nije prvi put da kompanije Apple i Microsoft sarađuju na sličan način. U junu prošle godine, Apple je zajedno sa kompanijama EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion i Sony izašao sa zajedničkom ponudom za sticanje patenata u vlasništvu kompanije Nortel. Ova grupacija nadmašila je ponude rivala, među kojima su bili Intel i Google, i za 4,5 milijardi dolara stekli su Nortel patente koji se odnose na bežičnu tehnologiju, bežičnu 4G tehnologiju, tehnologiju umrežavanja podataka, optičku, glasovnu, Internet i poluprovodničku tehnologiju.

Kompanija Kodak nalazi se pred bankrotstvom. Kompanija već licencira dobar deo svoje tehnologije ovim kompanijama koje sada žele da kupe njene patente. Pretpostavlja se sa patenti kompanije Kodak vrede do 2 milijarde dolara. Oni će biti ponuđeni u dva seta, jedan set od 700 patenata kojima je obuhvaćena tehnologija digitalnog snimanja i drugi od 400 patenata koji se odnosi na tehnologije dokumentovanja slika.

Kompanija Kodak podnela je zahtev za stečaj u januaru. Od kompanije je zatraženo da proda deo svoje intelektualne svojine kako bi izmirila dug od 950 miliona dolara koji je predstavlja zajam dobijen od Citigroup.

Pretpostavlja se da će se velika borba voditi oko patenata kompanije Kodak jer bi sa njima proizvođači kao što su Apple, Samsung, HTC, ali i proizvođači softvera poput Microsofta i kompanije Google, svakako stekli ogromnu prednost u odnosu na svoje konkurente. Ostaje da se vidi koja grupacija će ponuditi više novca za Kodak patente.