wifi

Bežične mreže uskoro će doživjeti veliko povećanje brzine. Novi standard koji podržava frekfenciju od 60 GHz dolazi iduće godine, a to će omogućiti bežičnim mrežama da budu mnogo brže od današnjih koje rade na frekfencijama od 2,4 i 5 GHz.
Standard, poznat kao 802.11ad, stvorit će bežične mreže koje rade na nevjerojatnih 7 gigabita u sekundi. No, sam standard ne znači mnogo sve dok kompanije ne naprave neke proizvode koji će ga podržavati. A sve počinje sa WiFi čipom. Četiri kompanije planiraju početi isporučivati ​​novi val čipova 2013 godine.

Proizvođač čipova, kompanija Marvell, objavila je partnerstvo sa izraelskim startupom Wilocity kako bi zajednički napravili tri-band WiFi čip koji bi koristio sve tri frekvencije, 2,4 GHz, 5 GHz i 60 GHz. Startup Wilocity prije godinu dana najavio je slično partnerstvo sa Qualcomm Atheros divizijom.

Treba reći da su još dva startupa, Beam Networks i Peraso Technologies, najavili da će predstaviti svoje 60 GHz čipove u narednih šest do devet mjeseci.

Sve u svemu, krajem 2013 godine treba očekivati nove WiFi routere koji će u vaš dom donijeti super brzu bežičnu mrežu. Sa ovim brzinama, tri-band WiFi će značiti da više uređaja može streamati filmove i igrati online igre u isto vrijeme, bez ikakvih poteškoće. To će također značiti da WiFi može biti alternativa žičanim mrežama za male i srednje kompanije.