zarada sa mobilnim aplikacijama

Developeri aplikacija koji žele da zarade novac preko Microsoft Windows Store konačno mogu uključiti neke realne brojeve u svoje projekcije profita. Nakon objave datuma kada će se novi operativni sistem Windows 8 pojaviti na tržištu, kompanija Microsoft objavila je strukturu određivanja cena i informacije o plaćanju za svoje tržište aplikacija. 

Developeri će i dalje imati mogućnost da ponude svoje aplikacije besplatno, ali ako odluče da ih naplaćuju, minimalna cena mora biti 1.49 dolara a maksimalna 999.99 dolara. Pitate se zašto 1.49 dolara kada je minimalna cene kod konkurenata postavljena na 99 centi? Smatramo da je odgovor krije iza činjenice da u podeli zarade od mobilne aplikacije, kada Microsoft uzime svojih 30% (što je industrijski standard), developerima će ostati nešto više od jednog dolara, što je znatno više od onoga što dobijaju na iOS i Android platformi. Treba reći i da kada aplikacija zaradi 25.000 dolara, prodajom same aplikacije i prodajom unutar aplikacije, developeri tada umesto 70% mogu da zadrži 80 odsto profita.

Takođe, kompanija Microsoft navodi da će se isplata vršiti kada aplikacija zaradi 200 dolara. Pa tako, ako se zarada vaše aplikacije zaglavi na, recimo 195 dolara, nećete dobiti ništa sve dok ne zaradite još tih 5 dolara više.

Treba reći i da postoje određeni troškovi kod upload-a aplikacije na Microsoft Windows Store. Pre svega, potreban je otvoriti Windows Store developer nalog koji košta 49 dolara godišnje za pojedince i 99 dolara godišnje za kompanije.

Windows Store će podržati kupovinu unutar aplikacija (in-app), koji je izuzetno unosan model zarade u mobilnom svetu i koji će prema mnogim predviđanjim u 2015 godini vredeti skoro 6 milijardi dolara. Trenutna vrednost tržišta kupovine unutar aplikacija vredi oko milijardu dolara. Naravno, Microsoft želi komad tog kolača, zbog toga je kompanija i dala svoju podršku za ovaj model monetarizacije aplikacija. Kompanija savetuje developerima da "razmisle o modelu pre nego što napišu kod. Funkcije koje nameravate da omogućite za ovaj model trebale bi, ako je to moguće, da budu odvojene iz perspektive koda. Možete ih inkorporirati u svoj model licenciranja, pa ih vaša aplikacija neće moći pozivati preko drugog kod paths, ili duplirati sličnim ponašanjem. "

Developeri mogu da koriste svoje postojeće sisteme plaćanja za upravljanje transakcijama unutar aplikacija. Međutim, svaki transakcijski sistem trećih strana mora da zadovolji određene uslove sertifikacije. Pa tako, provajder transakcije mora biti identifikovan kada korisnik napravi kupovinu, od korisnika mora biti zatražena autentifikacija da bi transakcija mogla biti procesirana a procesor plaćanja mora da zadovolji sadašnji PCI Data Security Standard.

Microsoft takođe omogućava developerima da kreiraju probne (trial) verzije svojih aplikacija kako bi ih korisnici mogli testirati pre nego što se odluče za kupovinu. Developeri mogu da biraju koje funkcije žele da uključe u probnu verziju, koliko će probna verzija da traje i šta se dešava kada istekne probni period. Što se tiče ovog poslednjeg, opcije su da se korisnicima ponudi kupovina aplikacije, dopuštajući im da nastavite da koristite probnu verziju, ili da im se aplikacija u potpunosti onemogući.

Zajedno sa zaradom od prodaje aplikacije i kupovine unutar aplikacije, developeri će moći zarađivati i putem oglašavanja unutar aplikacije. Microsoft navodi da developeri ni na koji način nisu primorani na korišćenje njihove reklamne platforme već da mogu da koriste bilo kojeg oglasnog provajdera koji ispunjava tehničke uslove sertifikacije za izgradnju Windows 8 aplikacije. Kompanija Microsoft već je predstavila svoj SDK za oglašavanje na Windows 8 Release Preview kako bi pomogli developerima u integrisanju oglasa u svoje aplikacije.

Microsoft takođe nudi developerima da testiraju svoje funkcionalnosti u Windows Store obezbeđujući da se "Purchase full version" dugme prikazuje pravilno pre nego što otpreme aplikaciju. "CurrentAppSimulator daje vam pristup svim funkcionalnostima koje Windows Store daje preko CurrentApp objekta sa nekoliko veoma važnih razvojnih alata među kojima je i sposobnost da simulirate sve odgovore koje bi servis prodavnice mogao da pruži (mreža nedostupna, korisnik otkazan) kao i sposobnost da "podesite" trenutno stanje korisnika kroz konfiguracionu XML datoteku", saopštio je Arik Cohen iz kompanije Microsoft.

Microsoft očigledno želi da privuče što veći broj developera koji bi pravili aplikacije za Windows 8, od kojeg se očekuje da postane veoma ozbiljan rival Apple iOS i Google Androidu.