startup referly

Startup Referly, koji pomaže online poslovanjima u kreiranju programa preporuka (referrals) u cilju širenja svog tržišta, od juče se nalazi u statusu javne bete.

Sa Referly, poslovanja mogu kreirati podsticaje za kupce koji bi radili stvari kao što su regrutovanje novih kupaca, nadogradili postojeći softver i davali preporuke. Sa ovakvim modelom nagrađivanja obe strane imaju koristi, poslovanja mogu unaprediti sticanje i lojalnost korisnika, a pojedinci nagrade za svoj doprinos u pospješenju prodaje. 

Sa ovom platformom, brendovi mogu definisati svoju strukturu nagrađivanja i diktirati koliko su spremni nagrađivati najbolje pojedince. Sistem na koji se Referly fokusira baziran je na pre-paid depozit, što znači da kompanija unapred odlučuje koliko želi da plati za svaku akciju a Referly to sprovodi na osnovu plaćanja po akciji (pay-per-action). Nagrade mogu biti bilo šta, od gotovine, poklon kartica, do popusta za kupovinu nekih proizvoda. Ono đto je svakako od velike koristi jeste da poslovanja mogu da prate kako sve ovo utiče na njihovu prodaju. API je jednostavan za upotrebu i može se implementirati u nekoliko minuta a takođe je i besplatan, sve dok se nalazi u beta fazi.

Referrer, pojedinac koji deli (preporučuje) linkove ka svojim omiljenim proizvodima i uslugama, a kada se ljudi odluče na kupovinu preko tih linkova, referrer će zaraditi nagradu. Referly već ima ogroman spisak brendova i poslovanja sa kojima sarađuje. Radi se o trgovinama auto-delova, korisničke elektronike, knjižarama, sportskim prodavnicama, avio kompanijama i još mnogo toga. Mreža takođe prevazilazi e-trgovinu koristeći softver kao usluga (software-as-a-service), što takođe može da bude korisno za nagrađivanja korisnika.

Iza projekta Referly stoji Danielle Morrill, bivša šefica marketinga u kompaniji Twilio, koja se bavi Cloud komunikacijom.