google tablet nexus 7

Generalno pravilo kojim se kompanije vode prilikom lansiranja novog proizvoda svakako je što veća zarada, međutim ako je jedna od najuglednijih i najbogatijih kompanija na svetu, onda zarada ne mora biti uvek na prvom mestu. Kao primer slobodno se može navesti Google-ov tablet Nexus 7, koji je kompanija pokrenula prvenstveno da bi imala svoj proizvod koji bi mogao da konkuriše popularnim tabletima Amazon Kindle Fire i Barnes & Noble Nook.

Google je namerno izašao sa konkurentnom cenom ispod 200 dolara (199 dolara) a mnogi su odmah postavili pitanje koliko kompanija Google uopšte može zaraditi sa tom cenom?

Istraživačka kompanija UBM TechInsights veruje da kompaniju Google proizvodnja tableta Nexus 7 košta 184 dolara za svaki uređaj što jasno govori da kompanija zarađuje samo 15 dolara od svakog prodatog Nexus 7 tableta. S druge strane, veruje se da Amazon na svakom prodanom Kindle Fire zarađuje 46 dolara dok kompanija Apple ima ubedljivo najveću zaradu od svog iPad-a. Naime, Apple zarađuje oko 170 dolara na svakom prodanom iPad-u.

Pitate se zašto se onda Google uopšte upošta u jedan ovakav proizvod koji mu neće doneti značajniju zaradu?

Pa, postoji nekoliko razloga za to. Prvo, ako se potrošači u ovom kupovinom razredu odluče na kupovinu Google Nexus 7 tableta, to će automatski značiti da novac koji su kupci namenili za kupovinu tableta neće otiću u ruke konkurenata. Takođe, Google se verovatno nada da će uspeti ostvariti neku dodatnu zaradu koja bi došla kao posledica korišćenja tableta. Većina ovih prihoda verovatno bi došla od oglašavanja.

Prema očekivanjima kompanije Google, Nexus 7 bi se trebao naći na tržištu u roku od nekoliko nedelja.