0

Ključne riječi od izuzetne su važnosti za SEO (optimizacija za Internet tražilice). Uz sveprisutnu potrebu za ključnim riječima, postoji mnogo alata koji u svom opisu tvrde da će istraživanje ključnih riječi uraditi bolje od svojih konkurenata. Jedna od najtežih stvari kod istraživanja ključnih riječi jeste otkrivanje relevantnih ključnih riječi. Besplati alati za istraživanje ključni rijeći koje ćemo predstaviti u ovom članku pomoći će vam u identificiranju srodnih ključnih riječi koje ćete možda želite detaljnije istražiti.

Počnimo sa Google Keyword Tool, Google-ovim alatom za ključne riječi. Radi se o alatu koji većina koristi i svakako se radi o najboljem besplatnom alatu za ključne riječi koji je trenutno dostupan. Alat je direktno vezan za AdWords, ako otvorite AdWords korisnički račun, morat ćete unijeti CAPTCHA svaki put kada želite napraviti pretragu ključnih riječi.

Google Keyword Tool korisnicima omogućava nekoliko stvari:

  • Tipove podudaranja, Broad, Exact, Phrase.
  • Različite informacije o ključnim riječima koje mogu filtrirati u padajućem izborniku “Columns” koje su prvenstveno namijenjene za plaćeno pretraživanje, ali također imaju i određenu vrijednosti u redovitom istraživanju ključnih riječi.

1

  • Globalni u odnosu na Lokalni mjesečni volumen pretraživanja. Razlika je u tome da jedan prikazuje samo lokalno područje koje ste postavili dok drugi prikazuje volumen pretrage za cijeli svijet. Budite oprezni kod ovoga jer ako koristite Global a zapravo želite Lokalno, mogli bi dobiti ključne riječi poput “Handy” umjesto “mobilni telefon” koje pokazuju da imaju veliki volumen (veliki obim pretraživanja), iako samo Nijemci koriste izraz “Handy”. Lokalne postavke možete prilagoditi pod Advanced Options and Filters (kao na slici):

2

  • Approximate CPC and Competition koji su korisni kako bi se vidjelo kakva je konkurencija za te ključne riječi u areni plaćenih ključnih riječi. Logično je da će te riječi biti konkurentne i za organsko pretraživanje ali i u bilo kojem drugom kontekstu, što može biti dobar osnov (uz volumen pretraživanja) za donošenje relativnih odluka.
  • Lokalni trendovi pretraživanja (Local Search Trends) su također interesantni s obzirom da uzimaju podatke iz Google Insights i prikazuju ih izravno u alatu za ključne riječi. Bar-ovi koji se prikazuju predstavljaju trend pretraživanja u prethodnih 12 mjeseci .
  • Search Share i Extracted From Webpage predstavljaju SEO san. Ovi podaci će vam pokazati kada se vaš sajt pojavi u organskim rezultatima pretraživanja za određenu ključnu riječ i koje web stranice na vašem sajtu već imaju podudaranje sa ovom ključnom riječi.
  • Ad group ideas (beta) je od izuzetne koristi za kategorizaciju ključnih riječi u nišama. Činjenica da čuva vaše “ideje” te da možete provjeriti sve ključne riječi u “Grupi” se nešto što će vam itekako koristiti.
  • Include/Exclude terms (uključivanje / isključivanje pojmova) učinit će da mnogo lakše pronađete ono što želite. U slučaju da želite filtrirati pretragu izuzimanjem nekih ključnih riči dovoljno je da te riječi unesete u Exclude okvir.
  • Filtriranje odabirom kategorija također može biti korisno, osobito kada istražujete nišu u širem kontekstu. Na primjer, odabirom kategorije “Financije”, neće biti prikazane ključne riječi kao što su “trudnoća”, “prehlada”, “ručak” i slično, koje nisu dovoljno relevantne za netkog tko je zainteresiran za tržište financija.
  • Opcija “Only show ideas closely related to my search terms” je isključena po defaultu, ali je možete uključiti ako radite sa nekim stvarno općim uvjetima za pretraživanje. Uglavnom, čekiranje ove opcije rezultirat će da će ključne riječi koje će vam alat vratiti imati barem jednu od vaših ključnih riječi u njemu.
  • Opcija “Locations and Languages” koja se nalazi pod “Advanced Options and Filters” (Naprednim opcijama i filterima) obvezna je za svatkog tko radi međunarodno istraživanje ključnih riječi.

Volumen pretraživanja je zapravo samo sugestija. Mnoge studije su pokazale da ove brojke i nisu u potpunosti točne. No, ipak je korisno usporediti volumene pretraživanja kako bi saznali koji pojam se češće pretražuje. Za primjer ćemo uzeti: “CRM solutions” u odnosu na “CRM software”:

3

Nekoliko stvari se uočava, očito da je “software” mnogo popularnija ključna riječ ali također možete vidjeti da postoje i mnog dodatnih permutacija ove ključne riječi. Široko podudaranje “CRM software” pokazuje gotovo pet puta više volumena nego točno podudaranje (u zagradama). To govori da je potrebno dublje istraživanje kako bi se izdvojile sve moguće permutacije. Ovo je momenat da iskoristite mogućnosti “ad group ideas” kartice. Također, možete pogledati geografsku popularnost ključnih riječi tj. pomoću keyword insights alata vidjeti gdje se određenje ključne riječi više koriste.

Ako Uključite ili Isključite određene uvjete ili sačuvate “ideje”, one će biti tamo do kraja vaše sesije. Dakle, ako prelazite na neku drugu nišu ključnih riječi, ne zaboravite da ih izbrišete.

Također, ovaj alat vezan je za AdWords. Google-ov cilj je da vi što više novca trošite na AdWords. Iako ovaj alat korisnicima nude besplatno, Adwords je ono za što je stvarno namijenjen.

Google-ov alat za istraživanje ključnih riječi svakako je najbolji besplatni alta ove vrste koji vam nudi veliki broj podataka besplatno.

KeywordEye razvijen od strane Matt Redford-a. Dobra stvar kod ovog alata je da on također ima mogućnosti da prikazuje rezultate za nekoliko drugih zemalja i jezika. Besplatnu verzija ovog alata ograničava vas na 100 ključnih riječi.

4

Još jedna zgodna značajka je mogućnost Cloud vizualizacije, po AdWords konkurenciji ili po volumenu pretraživanja. S obzirom na to da Cloud već “pravi redosljed” podataka prikazujući rijeći koje imaju veći volumen u većem fontu, možete ih poredati po Adwords konkurenciji.  Evo kako bi to izgledalo za “backpacks” u Google DE poredano po Adwords konkurenciji:

5

Kao što možete vidjeti, ovo je vrlo jednostavan način da na površinu izučete povezane ključne riječi koje ne moraju nužno da sadrže riječ “backpacks”. Ovo je također dobra strategije za jeftini prijevod/lokalizaciju, jer će “deuter rucksack” vjerojatno biti najjtraženiji izraz.

Ovo će vas spasiti od pogreške s obzirom na to da je doslovni prijevod za “backpacks”, “trampen”.

Alat Keyword Spy omogućuje vam da doslovno “špijunirate” ključne riječi. Postoji nekoliko značajki u besplatnoj verziji ovog alata, jedna od najinteresantnijih svakako je alat za špijuniranje domena (Domain Spy Tool). Samo upišite bilo koji domen u okvir za pretraživanje i dobit ćete razumno točne podatke o tome koliko taj sajt troši na plaćeno pretraživanje, tko su mu konkurenti, na koje ključne riječi su potrošili najviše novac, i ostalo.

6

Također, u gornjem dijelu se nalaze kartice koje će vam pružiti mnoge korisne podatke. Važno je reći da program u besplatnom obliku omogućuje samo od 10 do 20 rezultata u svakoj kartici koje će vam biti iznimno korisne.

Kartica “Ads” prikazaće najbolje Geico oglase sa nekim ključnim informacijama o njima. Možete čak kliknuti i na “KW” gumb kako biste dobili još više ključnih riječi koje su u toj grupi oglasa:

7

Osim toga, možete izvesti bilo koji od popisa u Excel, CSV ili Google Spreadsheets. Sposobnost izvoza obično se nalazi u plaćenoj verziji programa.

Na Top Lists stranici između ostalog možete pronaći i veoma korisnu listu riječi sa najvećim promjenama cijene po kliku CPC. Ovaj podatak, koji većinom nije dostupan u drugim alatima, može biti vrlo koristan u otkrivanju trendova onda kada se oni događaju.

8

Keyword Spy dodatak (add-on) za Google Chrome radi izuzetno dobro, bolje nego sam web sajt koji zna vrlo često imati probleme u funkcioniranju. Ovaj dodatak za Chrome omogućit će vam otvaranje izvješća o domenu za bilo koji web sajt na koji je primjenjiv. Na ovaj način možete doći do nekih zanimljivih i korisnih informacija. Na primjer, jeste li znali da su najprofitabilnije ključne riječi za koje je Facebook davao ponude (prema Keyword Spy izračunu) “advertise myspace”? Razmislite o ovome alatu kada razmišljate o načinima kako da saznate nešto više o svojim konkurentima.

Alat SEMRush je također plaćeni alat sa besplatnim opcijama koje će vam obezbediti sasvim dovoljno korisnih informacija. Vrlo interesantna opcija je metrika za broj rezultata koji neka ključna riječ ima na Google-u:

9

Broj rezultata je korisno jer zapravo pokazuje koliko je veliko konkurentno polje za tu ključnu riječ. Umjesto da vam prikazuje samo broj konkurenata, ili broj onih koji žele platiti za nju i koliko, u ovom slučaju pokazat će da postoji 145 milijuna web stranica koje koriste ovaj izraz i koje Google smatra relevantnim.

Evo gdje možete vidjeti ovu metriku u SEMRush:

10

Još jedna stvar koju SEMRush omogućava a koju ćete teško vidjeti u nekom drugom alatu su “related keywords”. Gledajući raniji primjer “backpack”, možete vidjeti da SEMRush ističe nekoliko važnih ključnih riječi koje nisu relevantne za web sajt koji prodaje torbe:

11

Sve ove ključne riječi odnose se na aplikaciju pod nazivom “backpack”, koja je kreirana od strane 37Signals i sustava za upravljanje projektima BaseCamp. Ovo je važan podatak, nešto što treba iskuljučiti iz PPC kampanje.

Postoji još besplatnih alata za istraživanje ključnih riječi, ovo su vjerojatno najpopularniji, i čije značajke će vam pružiti izuzetno korisne informacije.

Koji vi alat za ključne riječi koristite i koje značajke preporučate kao iznimno korisne?