marissa mayer novi direktor yahoo

Marissa Mayer, dugogodišnji rukovodilac u kompaniji Google, predstavljena je kao novi izvršni direktor kompanije Yahoo.

Marissa Mayer na mjesto direktora posrnulog Internet giganta dolazi sa pozicije potpredsjednice u kompaniji Google, zadužene za upravljanje proizvodima i inženjeringom Google-ovih proizvoda uključujući Google Maps, Google Maps za mobilne uređaje, Local Search, Google Earth, Street View, Latitude i ostale. Također, sa 36 godina, ona je i najmlađi član Google-ovog operativnog izvršnog odbora. Marissa Mayer došla je u kompaniju Google 1999 godine kao 20. zaposlenik kompanije i kao prva žena inženjer.

Kompanija Yahoo već duže vrijeme u velikim je problemima, kako financijskim tako i kadrovskim. Nakon što je u rujnu 2011 godine Carol Bartz napustila kormilo kompanije Yahoo, na njeno mjesto došao je Scott Thompson, koji je zbog vrlo neugodnog skandala oko zakonitosti njegovog akademskog zvanja bio prinuđen da podnese ostavku u svibnju. Na mjestu izvršnog direktora zadržao se samo pet mjeseci.

Imajući sve probleme u kojima se nekadašni Internet gigant nalazi, preuzimanje kormila kompanije predstavljaće veliki izazov za Marissa Mayera.

"Čast mi je što sam dobila priliku da vodim kompaniju Yahoo, jedanu od glavnih Internetskih odredišta za više od 700 milijuna korisnika. Izuzetno me radujem suradnja sa tvrtki posvećenim zaposlenicima u donošenju inovativnih proizvoda, sadržaja i personaliziranih iskustava korisnicima i oglašivačima diljem svijeta,

navodi u svom priopćenju Marissa Mayer, novi izvršni direktor kompanije Yahoo.

Imenovanje Marissa Mayer za izvršnog direktora kompanije Yahoo iznenadilo je mnoge, prvenstveno zbog činjenice da se nalazi u osmom mjesecu trudnoće. Obzirom na probleme kompanije, mnogi su pomalo skeptični po pitanju koliko će se ona moći realno posvetiti problemima kompanije u budućem periodu iako je Marissa Mayer priopćila da će nakon porođaja odsustvovati samo nekoliko nedelja.