microsoft-office-2013

Microsoft Office 2013 neće biti kompatibilan sa starijim operativnim sistemima kao što su Windows XP i Windows Vista. Kompanija Microsoft navodi da će Office 2013 biti kompatibilan samo sa računarima, laptop ili tablet-ima na kojima je instalirana novija verzija operativnog sistema Windows, odnosno Windows 7 ili Windows 8 koji treba zvanično da bude objavljen 26 oktobra.

Portparola kompanije Microsoft potvrdio je da će Microsoft Office 2013 biti kompatibilan samo sa Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 ili Windows Server 2012. 

Dalje se navodi da su minimalni zahtevi da sistem treba da bude opremljen sa najmanje 1 GHz procesorom i da treba da ima 1 GB RAM memorije za 32-bitni ili 2 GB za 64-bitni hardver. Minimalni prostor koji treba da bude dostupna je 3 GB zajedno sa DirectX 10 kompatibilnom grafičkom karticom za korisnike koji žele hardversku akceleraciju.

Imajući na umu podatke koji ukazuju na to da trenutno 51% Windows računara i dalje pokreće operativni sistem Windows XP ili Windows Vista, a samo 42% njih ima Windows 7, novi Microsoft Office 2013 neće moći raditi na više od polovine računara širom sveta.

Ovakav potez kompanije Microsoft i nije iznenađenje s obzirom da su već najavili da će 2014 godina biti godinu kada će se ukinuti podrška za Windows XP.

Takođe, Microsoft trenutno ne planira da izdanje Office 2013 paketa ni za Mac korisnike.

Nismo najavili sledeće izdanje Office paketa za Mac. Trenutni planovi podrazumevaju uvođenje novih SkyDrive Cloud mogućnosti za skladištenje na Office 2011 za Mac korisnike,

saopštio je portparol kompanije Microsoft.