nielsen-globalno-oglasavanje-po-medijima

Online oglašavanje je u poređenju sa ostalim medijima za oglašavanje (televizija, radio, novine i ostalo) jedan od najmanjih po pitanju generisanja prihoda, ali je zato i dalje onaj koji se najbrže razvija. Poznata analitička kompanija Nielsen objavila je nove podatke koji se odnose na prvi kvartal ove godine koji pokazuju da su oglašivači potrošili 12,1 odsto više na Internet oglase nego pre godinu dana. Podaci kompanije Nielsen pokazuju i da je Internet jedini medij za oglašavanje koji je imao dvocifreni rast u ovom kvartalu.

Nielsen Global AdView Pulse izveštaj obuhvata sedam kategorija, televiziju, radio, oglašavanje putem bilborda i slično, novine, časopise, Internet i bioskop. Važno je reći da su časopisi jedini medij koji je imao manje prihode od oglašavanja u poslednjih godinu dana (1,4 odsto).

Nielsen navodi da je televizija imala najmanji rast ali je i dalje medij koji ima najveće prihode od oglašavanja. Kompanija nije navela cifre ali neke ranije procene govore da će prihodi od Internet oglašavanja u 2012 godini biti 98.2 milijardi dolara , što predstavlja 16 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja.

Geografski, Evropa je imala snažan rast u prvom kvartalu koji odgovara ukupnom rastu od 12,1% međutim, tržišta u razvoju imala su još veći rast. U Latinskoj Americi, potrošnja na oglašavanje na Internetu porasla je impresivnih 31,8%, a na Bliskom Istoku i Africi još impresivnijih 35,2%.

Gledajući Kinu ne može se ne primetiti snažan rast prihoda od oglašavanja u bioskopima koji su u celom regionu porasli za čak 27,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

nielsen-globalna-mapa-oglasavanja