igoogle

Google je objavio da ukida još nekoliko svojih servisa koji nisu dovoljno popularni kod korisnika. Suosnivač i trenutni izvršni direktor kompanije Google, Larry Page, inzistira na napuštanju servisa koji su postali suvišni. Ovaj proces započet je prošle prošle jeseni kada je Google poslao u mirovinu 10 svojih proizvoda. Jučer je kompanija na taj popis dodala još njih pet.

Google navodi da je došlo vrijeme da u mirovinu pošalje svoju prilagodljivu web stranicu, iGoogle koju je kompanija pokrenula još 2005 godine. Google navodi da će servis biti operativan do studenog 2013 godine, do kada korisnici treba da premjeste svoje podatke.

Google također stavlja točku na svoj servis Google Video. Još od 2009 godine na ovaj servis se ne može upload-ovati video, što znači da je Google Video preživio tri godine bez novog sadržaja. Ono što je stvarno nevjerojatna jeste koliko dugo je Google održavao u životu ovaj servis. Google će omogućiti korisnicima Google Video da preuzmu svoje datoteke, pređu na YouTube ili potpuno obrišu svoja videa. Za migraciju na YouTube, Google će postaviti default-ne postavke na private, što je veoma lijepa gesta koju bi mogle primjeniti i neke druge kompanije.

Osim Google Video i iGoogle, kompanija u mirovinu takožer šalje i nešto manje popularne servise kao što su Google Mini, Google Talk Chatback web sajt widget i Symbian aplikaciju za pretraživanje. Sve ove aplikacije su već zamijenjene sa modernijom ponudom.

Google Mini prestaje sa radom 31. srpnja, a proizvodi koji će ga kvalitetnije nadomjestiti su Google Search Appliance, Google Site Search i Google Search Commerce. Kompanija također preporuča da web sajtovi umjesto Google Talk Chatback sada koriste Meebo bar.