limited-run-facebook-prevara

Mali startup Limited Run odlučio je da se javno povuče sa Facebook-a zbog neprimerene oglasne prakse koju najveća društvena mreža na svetu praktikuje. Limited Run tvrdi da zapravo samo 20 odsto klikova dolazi od stvarnih ljudi dok je preostalih 80 odsto klikova dolazi od botova.

Limited Run navodi da su im se sumnje javile tokom testiranja Facebook-ovog oglasnog sistema. Primetili su da im društvena mreža naplaćuje za klikove, a da se samo 20 odsto tih klikova prikazuje na njihovom sajtu. Limited Run se odlučio da ovo testira sa nekoliko različitih analitičkih usluga i sve su pokazale iste rezultate.

Limited Run je čak otišao toliko daleko da je razvio svoj analitički program. Podaci iz ovog programa pokazali su da je JavaScript onemogućen na 80 odsto klikova koji dolaze iz Facebook-u. Ovaj startup navodi da će ugasiti svoju Facebook stranicu (oko koje je takođe bilo problema), jer ako osoba koja klika na oglas nema omogućen JavaScript, onda je veoma teško proveriti taj klik.

Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da samo 1 do 2 odsto korisnika surf bez omogućenog JavaScript-a, a ne 80 odsto,

navodi Limited Run.

Da bi potvrdio svoje navode, ovaj startup je napravio „page logger” kako bi mogli da prate svaki klik koji na njihov sajt dolazi sa Facebook-a. Njihovi podaci su pokazali da 80 odsto klikova koje oni plaćaju dolaze od botova.

Što se tiče spora oko Facebook stranice, Limited Run je takođe ošto napao Facebook rekavši da društvena mreža drži njihovo novo ime Limited Run kao taoca (ranije su se zvali Limited Pressing).

Dok smo testirali Facebook Ads, takođe smo pokušavali da od Facebook-a dobijemo mogućnost da promenimo svoje ime, jer se više ne zovemo Limited Pressing već Limited Run. Mi smo ih u više navrata kontaktirali u vezi toga a kada nas je konačno neko iz Facebooka kontaktirao, rekao nam je da će nam omogućiti promenu imena ali samo ako pristanemo na sporazum da ćemo trošite više od 2000 dolara mesečno na oglašavanje na Facebook-u. Facebook drži naše ime kao taoca,

navodi Tom Mango suosnivač Limited Run.

Portparol Facebook-a izjavio je da je što se tiče promene imena Facebook stranice u pitanju nesporazum.

Mi ne naplaćujemo za promenu naziva Facebook Stranice, spomenuti naziv stranice od 2010 godine je zauzet tako da je to razlog zašto promena naziva nije bila moguća. Sve ostale tvrdnje biće proverene,

naveo je u svom saopštenju portparol Facebook-a.