aa

Kompanija Microsoft danas je objavila da je nova besplatna e-mail usluga Outlook.com od danas dostupna kao beta verzija. Kompanija navodi da se radi o svježem, čistom e-mail sučelju, veoma prijateljskom za uređaje osjetljive na dodir, koje poštuje vašu privatnost a uz to je dostupno sa bilo kojeg uređaja.

Nekada je usluga bila poznata samo kao “NewMail” Outlook.com prezima Hotmail funkcionalnosti, uključujući podršku za ActiveSync, Sweep za jednostavno upravljanje mailing listama, integraciju sa SkyDrive i Office Web Apps. Outlook.com dizajn je kombinacija Windows 8 Mail aplikacije i Outlook 2013. Osnovni raspored je isti kao kod Hotmail-a, folderi su sa lijeve strane, poruke u sredini, a oglasi na desnoj strani. Ova desna strana da oglasima doživjela je najviše promjena, ne samo da je način na koji se koristi za oglašavanje sada pametniji već se sada ovoj prostor koristi i za neke značajke koje nemaju veze sa oglašavanjem.

a

Microsoft već dugo tvrdi da je njegov pristup oglašavanja u Hotmail-u superiorniji u odnosu na Gmail, jer Hotmail oglasi ne koriste sadržaj privatne pošte kako bi poboljšali ciljanje (Gmail to radi). Sa Outlook.com, Microsoft je otišao još korak dalje. Ako otvorite e-mail koji ste dobili od stvarne osobe, onda će vam umjesto prikazivanja oglasa na desnoj strani biti prikazane informacije o toj osobi, kao što su njihova posljednja Twitter ili Facebook ažuriranja, njihova slika, i ostalo.

b

Pri utvrđivanju personalnosti, sustav uzima u obzir stvari kao što su: da li se osoba nalazi u vašim kontaktima te da li ju je moguće naći na Facebook-u ili Twitter-u.

Kada se oglas prikazuje, pojavljuje se kao jednostavan tekst u okviru. Postavite pokazivač miša iznad teksta i može vam se prikazati slika ili drugi bogatiji sadržaj.

Prostor za oglašavanje (desna strana) može se u potpunosti zamijeniti sa prostorom namjenjenim za instant poruke. Trenutno su podržani Windows Messenger i Facebook, a u narednim mjesecima Microsoft bi trebao da integrira Skype video chat.

Microsoft je poradio i na vizualnom izgledu svojih drugih mrežnih usluga, uključujući kalendar, kontakte (sada su preimenovani u People, Ljudi) i SkyDrive. Usluga People dijeli istu Facebook i Twitter integraciju kako bi vam prikazala vaše kontakte iz niza usluga, vrlo je vjerojatno da će u narednom periodu Skype i ovde biti integriran.

3

Unatoč novom imenu, Outlook.com usluga je nasljednik Hotmail-a. Postojeći Hotmail korisnici mogu se prebaciti na Outlook.com iz svojih postavki izbornika (i vratiti nazad ako im se nešto ne sviđa). Kada usluga postane stabilna i izađe iz beta, Microsoft će početi sa masovnom migracijom Hotmail korisnika.

Sve u svemu, Outlook.com se nije mnogo promijenio. Veličina inbox-a i dalje je skoro “neograničena”, veliki privici (do 300 MB) šalju se preko SkyDrive, još uvijek nema podrške za IMAP klijenate i Web front-end ne nudi offline pristup.

d

Novo sučelje jeste poboljšano u odnosu na ono što je Hotmail ranije nudio svojim korisnicima, a značajno je poboljšana i integracija sa društvenim medijima ( još bolje će biti kada bude integriran i Skype).