alibaba-jack-ma

Kineski e-commerce gigant Alibaba Group podigao je nešto više od 8 milijardi dolara u novom krugu financiranja, od kojih će većina biti potrošena na otkup polovine svojih dionica koji su u vlasništvu kompanije Yahoo.
Kompanija Yahoo trenutno drži 40 posto udjela u Alibaba, a prema dobro obavještenim izvorima Kineska kompanija planira potrošiti 7,1 milijardu dolara na otkup 20 posto svojih dionica.

Kompanija Yahoo je prije sedam godina platila milijardu dolara za 40 posto udjela u Alibaba, tada je malo tko izvan Kine znao za ovu kompaniju. Danas, ovo ulaganje u kineskog e-commerce giganta predstavlja više od polovice trenutne vrijednosti Yahoo-a. Naime, vrijednost kompanija Yahoo procijenjena je na 20 milijardi dolara. Kompanija Yahoo pristala je kineskom gigantu prodati još 10 posto dionica kada Alibaba Group izađe na burzu a preostale dionice nešto kasnije.

Treba reći da se u grupi koja je investira ovih 8 milijardi dolara u Alibaba Group nalaze i izuzetno uspješna i bogata Kineska Investicijska Grupa i Kineska Razvojna Banka. Ovo ulaganja dolazi ubrzo nakon što je Alibaba objavila da je zaradila 1,8 milijardi dolara u prvoj polovici 2012 godine, što je povećanje od čak 60 posto u odnosu na godinu dana ranije.

S druge strane, dionice kompanije Yahoo su izgubile više od 50 posto svoje vrijednosti otkad je kompanija uložila u kinesku e-commerce kompaniju Alibaba.