sony-kupi-cloud-gaming-kompaniju-gaikai

Sony je kupio kompaniju Gaikai za 380 miliona dolara. Ova akvizicija će itekako imati posledice za celu industriju video igara.
Kupovinom kompanije Gaikai Sony je dobio nekoliko strateških opcija koje će mu pomoći u borbi na izuzetno zanimljivom tržištu konzola. Cloud Gaming tehnologija koju poseduje Gaikai svakako će pružiti nove mogućnosti kompaniji Sony.

Cloud Gaming, igranje u Cloud-u podrazumeva da se igra ne obrađuje na korisnikovom kompjuteru ili televizoru, ona će se samo tamo prikazivati. Sama obrada se odvija u Web-povezanom data centru ili Cloud-u, grafika igre i logika oslanjaju se na moćne servere sa dobrom grafičkom tehnologijom. Korisnik će putem širokopojasne konekcije vidjeti krajnji vizuelni rezultat na svom računaru, televizoru ili nekom drugom uređaju. Igre se mogu igrati u rezoluciji 720p ili 1080p, što je slično iskustva koje mnogi korisnici imaju sa konzolama za igranje.

Sony bi mogao iskoristiti ovu tehnologiju na više načina. Na primer, mogao bi je iskoristiti za pokretanje starijih PlayStation 3 igara na svom narednom PlayStation 4, bez potrebe za konvertovanjem tih igara kroz  proces poznatom kao porting. To će omogućiti kompaniji Sony da dizajnira procesor i grafiku za PlayStation 4 bez velike brige o kompatibilnosti. Takođe, troškovi PS 4 bi bili višestruko smanjeni  što bi kompaniji omogućilo mnogo bolju prodaju konzole koja bi tako mnogo manje koštala. Ovo je od izuzetnog značaja za kompaniju čija konzole PS 3 košta od 600 dolara.

Kompatibilnost novih konzole sa ranijim pokazao se kao veliki problem u prethodnim prelascima na novu generaciju hardvera. Sa Gaikai tehnologijom kompanija Sony više neće imati ovaj problem a takođe će biti veoma lako igrati originalne PlayStation, PlayStation 2 i PlayStation 3 igre da na budućoj Sony konzoli.

Sony takođe može primeniti Gaikai tehnologiju u PlayStation 4 (koji se očekuje sledeće godine) kako bi produžio životni vek hardvera. Naime, sa svakom generacijom konzole, igre su fantastične nekoliko godina a onda usled  napretka kompjuterske tehnologije one počinju da izgledaju zastarelo. Sa Gaikai tehnologijom, Sony više ne bi imao potrebe da pravi nove generacije konzola (PS 4, PS 5, PS 6, itd.) već bi jednostavno samo trebao da nadogradi hardver u svom data centru. Ne bi se trebalo raditi poboljšanje konzole već kvaliteta igre koja se na njoj igra.

Kupovinom kompanije Gaikai, Sony je dobio strateški resurs koji će mu pomoći u borbi sa rivalima kao što su Nintendo i Microsoft ali i sa kompanijama LG i Samsung, koje su još ranije objavile partnerstva sa  Gaikai koje omogućuje Cloud igranje na njihovim televizorima. Ovi televizori, u kombinaciji sa Google TV, imaju potencijal da ugroze tržište konzola za igranje jer bi na njima mogli igrati vrhunske igre bez potrebe za kupovinom konzole za igranje.

Kupovinom kompanije Gaikai za 380 miliona dolara kompanija Sony verovatno će izazvala reakciju konkurencije koja bi mogla da bude u vidu kupovine Gaikai konkurenata kao što su OnLive i Otoi.