ubrzajte-vas-sajt

Vaš web sajt vizualno može biti fantastičan, zapanjujući stroj za konverziju, ali njegov izgled i funkcionalnost neće postići ništa ako je za njegovo učitavenje potrebno previše vremena. Danas su Internet korisnici sve nestrpljiviji a pretpostavlja se da će ta njihova nestrpljivost još više rasti sa rastom korištenja pametnih telefona i Tablet-a. Također, tražilice su počele da kao faktor za rangiranja na stranicama sa rezultatima pretraživanja u obzir uzimaju brzinu učitavanje web stranice. Sporo učitavanje web sajta rezultira lošijim rangiranjem u rezultatima pretraživanja.

Nažalost, popis stvari koje mogu uzrokovati da korisnicima pobjegnu sa web stranice je dugačak. U ovom članku ćemo navesti one najgore stvari sa popisa.

Gumbi za društveno dijeljenje (social sharing butons)

Svakako da želite da vas vaši korisnici “Like” na Facebooku, ali svi ti “Like” i ostali gumbi za društveno dijeljenje koji se oslanjaju na spoljašnji JavaScript, mogu značajno usporiti vaše stranice, pogotovo ako ih ne učitavate asinkrono. Oni također mogu učiniti čitave sajtove potpuno beskorisnim.

Kod oglasne mreže

Prihodi od oglasa mogu biti veoma značajani ali Kod oglasne mreže, koji se većinom bazira na JavaScript, može značajno usporiti učitavanje vaših stranica. Postoje oglasne mreže koje imaju implementirane asinkrone metode isporuke sa kojima se omogućava da JavaScript ne blokira resurse, međutim mnogi vlasnici web sajtova još uvijek ne koriste neke od njih.

Analitika

Analitika na sajtu od velike je koristi, ali kao i u slučaju gumba za društveno dijeljenje i Koda oglasnih mreža, analitički tag baziran na JavaScript-u može itekako utjecati na brzinu učitavanja stranice. Dobra vijest je da mnogi analitički alati imaju implementiranu asinkronu isporuku. Ono što je loše jeste da mnogi vlasnici web sajtova nepotrebno koriste više analitičkih usluga i tako sami stvaraju neučinkovitost koju je potrebno izbjeći.

Funkcionalnosti koje se baziraju na JavaScript

JavaScript je nužno zlo, osobito kada je riječ o oglasima i analitici, no, veliki broj sajtova koriste JavaScript kako bi mogli osigurati funkcionalnosti koje sigurno nisu najučinkovitije za njih. Jedan od najboljih primjera svakako je taj da mnogi web sajtovi koriste Facebook za komentiranje, što je potpuno neučinkovit način pružanja ove osnovne funkcionalnosti.

Neoptimizirane slike

Na mnogim tržištima brza Internet konekcija je postalo nešto što se podrazumjeva iako u našem regionu i dalje postoji veliki broj onih koji još uvijek ne mogu uživati u tome. U svakom slučaju, ni brza Internet konekcija ne znači da ne treba maksimalno optimizirati svoje slike na sajtu. Na sajtovima koji sadrže veliki broj slika, skromna redukcija u veličini datoteke od 5-10% po slici može imati zamjetljiv utjecaj na brzinu učitavanja stranica.

Proširen HTML

Učiniti da vaše web stranice izgledaju dobro u svim glavnim preglednicima ponekad može biti dosta teško a još teže je to učiniti sa učinkovitim HTML oznakama. Stoga se mnogi odlučuju da prošire HTML. Proširen HTML ne samo da povećava količinu podataka koji se moraju prenositi vašim korisnicima već može imati značajan utjecaj na JavaScript performanse kada manipulirate sa Document Object Model (DOM) koji je više-platformna i jezički neovisna konvencija za zastupanje i interakciju sa objektima u HTML, XHTML i XML dokumentima.

CSS

Kao i kod HTML, ista stvar se dešava sa CSS. Nažalost, mnogi sajtovi koriste od skupih descendant selektora pa do najsuvremenijih CSS3 selektora koji koliko su korisni toliko su i štetni za brzinu učitavanja web stranica.

Flash i Java

Iako je broj web sajtova koji zahtijevaju korištenje dodataka za preglednike koji dolaze od trećih strana, kao što su Flash i Java, znatno smanjem posljednjih godina, ipak važno je reći da Flash i Java i dalje postoje i da bez svake sumnje zaslužuju svoje mjesto na ovom popisu.

Loše napisan kod na serverskoj strani

Možete učiniti sve kako treba kada je u pitanju služenje renderovane web stranice pregledniku, međutim ako generiranje web stranice traje čitavu vječnost zbog loše pisanog koda na serverskoj strani, svi vaši napori padaju u vodu.

Stara verzija softvera na serverskoj strani

Od PHP do Java, popularani softver na serverskoj strani na kojem su mnoge web stranice pokrenute poboljšava se tijekom vremena. Može se desiti da ako imate starije verzije softvera budete uskraćeni za poboljšanja performansi koje nadogradnja na novu verziju donosi.