atari arcade

Legendarna kompanija Atari danas je objavila da će u čast proslave 40. godina postojanja objaviti osam svojih klasičnih igrica za igranje u pretraživačima, koje su ponovo urađene s ciljem da podrže kontrole na dodir.

Microsoft je obezbedio Internet Explorer 10 i Windows 8 kao okvir, a pomogao je i u ponovnoj izradi igara specijalno za HTML5 i kontrole dodirom. Ovih osam Atari klasika potpuno je kompatibilno sa tablet-ima i kontrolom dodirima na ekran i već sada su dostupni svim korisnicima potpuno besplatno na Atari Arcade. Ipak treba reći da ćete morati sačekati Windows 8, koji treba zvanično da bude objavljen 26. oktobra, i Internet Explorer 10 pre nego što budete mogli igre na pravi način tj. onako kako su namenjene da se igraju.

  1. Missile Command
  2. Pong (with online multiplayer)
  3. Lunar Lander
  4. Combat
  5. Centipede
  6. Asteroids
  7. Yars’ Revenge
  8. Super Breakout

Novina je u HTML5 programiranju. Svaka ova igra izgrađena je ponovo od početka, sa poboljšanim kontrolama koje sada podržavaju i tastaturu/miš ali i multi-touch koji najviše odgovara IE 10, predstojećem pretraživaču koji će se pojaviti sa Windows 8. Razlog je jednostavan, samo Internet Explorer 10 podržava multitouch gestove u pretraživaču.

Sasvim je sigurno da će konkurentni pretraživači kao što je Google Chrome, Mozilla Firefox i Apple-ov Safari vrlo brzo takođe izaći sa svojom podrškom za multitouch, međutim ono što je interesantno jeste da ove igre i sada rade na svim pretraživačima koji podržavaju HTML5 standard.

Atari i Microsoft su takođe napravili developer SDK za sve one koji žele da svoje nekada omiljene igre urade na isti način kao i ovih trenutno dostupnih osam naslova. SDK će omogućiti developerima da kreiraju sopstvene igre namenjene za igranje u pretraživačima i koje će podržavati multi-touch gestove, kao i za njihovo otpremanje na Atari, kako bi bile pridruženelisti već dostupnih naslova.

Microsoft je takođe ugradio i nekoliko alata namenjenih developerima, poput Zoe, koji konvertuju Flash igre u HTML5.

Na kraju, svakako da treba da posetite Atari Arcade i isprobate kako je igrati ovih osam klasičnih igara u novom ruhu, posebno na tablet-u ili pametnom telefonu.