blokirajte java u firefox

Mozilla je izdala priopćenje u kom upozorava Firefox korisnike da na svojim računalima onemoguće Oracle Java plugin nakon što su istraživači otkrili da sajber kriminalci aktivno iskorištavaju još jednu u nizu njenih ranjivost.

Atif Mushtaq, sigurnosni istraživač u kompaniji FireEye prvi je otkrio ovaj propust u Java pluginu. On navodi da je otkrio da se opasnost koja iskorištava ovu ranjivost nalazi na domenu ok.xxx4.net i trenutno je hostovana na Tajvanu. Ako se desi da je vaše računalo kompromitirano iskorištavanjem ove ranjivosti u Java, onda je vrlo vjerojatno da je na njega instaliran Dropper.Ms.PMs, koji podatke sa vašeg računala šalje natrag na zasebne komandne i kontrolne servere pomoću IP 223.25.233.244, u Singapuru.

U ponedeljak su sigurnosni istraživači Andre DiMino i Mila Parkour objavili da se putem ove slabosti na vaš računar instalira Poison Ivy, trojana sa daljinskim pristupom, i da je trenutni broj inficirani računala još uvije relativno mali, sa tendencijom rapidnog rasta.

Razlog za bojazan da bi moglo zaista doći do rapidnog rasta broja inficiranih računala prvenstvano je zbog toga što se kompanija Oracle obično drži tromjesečnog ciklusa ažuriranja, tako da bi se patch (zakrpa) mogao pojaviti tek za nekoliko tjedana pa čak i mjeseci.

Kao korisnik, ovaj problem biste trebali shvatiti vrlo ozbiljno s obzirom da trenutno ne postoji zakrpa iz kompanije Oracle. Za sada, naša preporuka je da u potpunosti onemogućiti Javu dok se ne pojavi zakrpa iz kompanije Oracle. Ovo možete uraditi putem plugin sekcije na većini preglednika a ne samo na Mozilla Firefox.

mozilla java problem