virus-gauss

Istraživači kompanija koje se bave bezbednošću na Internetu, Kaspersky Lab i Crysys Lab juče su pokrenuli alate sa kojima korisnici vrlo lako mogu otkriti da li je njihov računar inficiran Gauss virusom, zlonamernim programom kojem je cilj krađa informacija o bankovnom računu.

Kompanija Kaspersky Lab otkrila je Gaus virus pre nekoliko dana objavivši da je njegova funkcija da krade pristupne akreditive za Libanske banke ali je otkriveno da ovaj virus takođe krade podatke nekih drugih banaka kao i PayPal-a. Povrh toga, sa zaraženog računara on takođe kopira istoriju pretraživača, Cookies, lozinke, konfiguraciju sistema i još mnogo toga. Istraživači za sada ne znaju ko su kreatori Gauss virusa.

Međutim, Kaspersky otkriva da je ovaj virus povezan sa nekoliko visokosofisticiranih virusa koji su se pojavili u poslednje vreme, a među njima je i čuveni Stuxnet, koji je postao poznat nakon napada na nuklearna postrojenja u Iranu 2010 godine, kao i njegova sestra malware, Duqu. Gauss je takođe povezan i sa zloglasnim malware-om Flame, koji je opisan kao najsofiscitiranije sajber oružije do sada.

Kaspersky navodi da su Gauss i Flame izuzetno slični, da dele skoro identične karakteristike i da im je zajednička baza koda.

Kompanija Kaspersky, kao i još nekoliko sigurnosnih kompanija, nedavno su otkrili da iza virusa Stuxnet i Flame stoje isti kreatori tj. Američka Vlada. Renomirani Washington Post takođe je svojevremeno izvestio da iza virusa Flame stoje Amerika i Izrael koji pomoću njega žele da uspore razvoj Iranskog nuklearnog programa. Imajući sve ovo u vidu, nije teško pogoditi ko stoji i iza ovog virusa.

Ovde možete preuzeti Kaspersky Gauss detektor kao i Gauss detektor kompanije Crysys.