google-piratstvo

Kompanija Google objavila je da je ponovo napravila promjene u svom algoritmu za pretraživanje uvodeći novu varijablu: obavjest o kršenju autorskih prava. Sada ako Google primjeti da je neka web stranica veliki kršitelj autorskih prava, ta stranica bi moga biti kažnjeni sa mnogo lošijim pozicioniranjem na Google-ovim stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Google će gledati koliko česti su izvještaji da neki sajt krši autorska prava. Glavni metod za izvještavanje o povredi prava je kroz najeve o uklanjanju, u kojima vlasnik autorskih prava traži od Googlea da taj sajt ukloni iz svojih rezultata pretraživanja.

Kompanija Google dobiva veliki broj zahtjeva iz Hollywooda i muzičke industrije da sa svojih stranica sa rezultatima pretraživanja ukloni sadržaj koji krši autorska prava. Prema rječima dopredsjednika kompanije Google, Amit Singhal, kompanija je dobila 4,3 milijuna obavijesti o kršenju autorskih prava i t samo u posljednjih mjesec dana.

Iako će ovaj potez svakako imati utjecaj na piratstvo, Google navodi da njegov fokus uopće nije usmjeren na pirate, kompanija navodi da je mnogo važniji rezultat taj što će korisnik dobiti informacije koje želi mnogo brže i uz manje napora. To što će ovaj potez utjecati i na piratstvo, to je samo nuspojava toga, priopćio je Google.

Sa ovim potezom kompanija će ušutkati vlasnike autorskih prava koji već duže vrijeme tvrde da Google ne čini dovoljno kako bi se oni zaštitili a prekršioci adekvatno kaznili.