kako poceti koristiti google reader

Vi već možda koristite Google Reader, Googleov Web RSS čitač, ali vjerojatno još niste shvatili sve napredne trikove kako bi dobili maksimalan učinak od ovoga besplatnog RSS sindikalnog servisa. RSS (“RDF Site Summary” ili “Really Simply Syndication”), je komunikacijski sustav baziran na feed-u koji ima podršku većine Web stranica, i koji korisnicima olakšava da prate novosti sa svojih omiljenih web sajtova samo iz jedne stranice.

Iako vam neki programi trećih strana, pa čak i neki pretraživači omogućavaju da imate svoje omiljene RSS feedove na jednom mjestu, struktura Google Reader-a znači da možete da ga postavite na jednom računalu a zatim ga otvorite bilo gdje da se prijavite na svoj Google račun.

Google Reader je jednostavan za korištenje nakon što ste ga postavite, ali prvo upoznavanje sa uslugom može biti malo zbunjujući. Stoga, evo nekoliko savjeta.

Kako početi koristiti Google Reader

Ako već imate Google račun onda je pokretanja Google Reader-a veoma jednostavna, otvorite Gmail i pod karticom “More” izaberite “Reader”. Vjerojatno ćete primijetiti da je Google Reader stranica malo prorijeđena. Google Reader je namijenjen da služi kao čitač za vaše RSS feedove, tako da ćete morati dodati neke od vaših omiljenih web sajtova kako bi dobili sadržaj.

Za dodavanje novih feedova (izvora) na svoju Google Reader stranicu, potrebno je da kliknete na Subscribe gumb na gornjem lijevom dijelu stranice. Tada će vam se otvoriti mali dijalog okvir gdje dodajete novi feed. U mnogim slučajevima, ako dodajete feed sa relativno velikog sajta, možete jednostavno uneti ime web sajta a Google Reader će vam vratiti popis RSS feedova koje ste možda tražili. Izaberite koji želite i kliknite na gumb Subscribe ispod opisa kako bi dodali feed u Google Reader.

google reader

Nakon što dodate feed-ove, Google Reader će početi učitavati sadržaj sa sajtova na koje ste se Subscribe (pretplatili), te će vam dati pristup i gumbu Explore. Kada pritisnete Explore, vidjet ćete RSS postove sajtova na koje se još niste pretplatili a za koje je Google algoritam analitičkom metodom zaključio da bi vam se mogli svidjeti.

Sučelje Google Reader-a

Po defaultu, Google Reader prikazuje članke kao kronološki popis postova, sa novijim postovima koji se pojavljuju na vrhu vašeg popisa. Ovaj sustav radi prilično dobro, ali ako imate previše novih postova svaki dan možete ih sortirati vaše feedove po datumu (npr. prvo da se prikazuju najstariji nepročitani postovi) i po “Magic”, koji rezultira da Google-ov algoritam prvo prikazuje unose za koje smatra da će vas najviše interesirati. Druga mogućnost je “condensed” pogled koji prikazuje samo naslov svakog posta, klikom na naslov otvara se cijeli post.

Google Reader značajke mogu mnogo više od pukog dodavanja i sortiranja vaših RSS feedova. Ako vam se sviđa da pretražujete Web socijalno, cijenit ćete da vam Google Reader omogućuje jednostavno dijeljenje bilo kojeg posta iz vašeg Reader-a (čitača) putem e-maila ili putem Google + društvene mreže.

Također, stavke koje smatrate zanimljivim možete obilježiti zvijezdicom. A ako ste se pretplatili na prijatelje koji također koristite Google Reader, možete vidjeti sve što su oni odabrali obilježiti zvijezdicom.

googlereader

Nije loše znati da umjesto klikanja na svaki post u Google Reader možete koristiti i tipke na tipkovnici, probajte koristiti tipke J i K (ili ako vam je draže, N i P) za pomicanje gore ili dolje za jedan post.

Napredne savjeti i trikovi

Ponekad, unos imena sajta u Subscribe okvir neće rezultirati sa RSS feedom koji tražite. U tom slučaju ćete morati uneti sajtov RSS feed URL manuelno, a zatim ga staviti u svoj Google Reader. Potrebno je da kopirate URL a potom ga zalijepiti u Google Reader Subscribe okvir i tako dodate ovaj feed u svoju kolekciju.

Iako manuelno dodavanje URL-a RSS feeda može biti zamorno kada naiđete na sajtove koji ne podržavaju automatsko otkrivanje svoje RSS feedova ipak postoje situacije kada ovo mođe biti od velike koristi. Ako želite da dođete do određene stavke na eBay aukciji, možete dobiti RSS feed svakog pretraživanjima koje želite da napravite na sajtu, kao i za pojedine eBay trgovine. Nažalost, eBay je nedavno pokrenuo novo sučelje za pretraživanje koje čini pronalaženje RSS gumba znatno težim, ali kao rješenje za ovo je da se možete vratiti na staro sučelje za pretraživanje na kojem se RSS gumb pojavljuje na dnu stranice.

Ovo su samo neke od kreativnih uporaba Google Readera koje i vama mogu biti od koristi.