twitter-api

Twitter-ov API godinama je bio jedan od najpopularnijih na Internetu međutim, Twitter-ov odnos prema develomerima počeo je da se mjenja. Postoji dobar razlog za to, naime Twitter je prerastao u jednu od najvećih društvenih mreža na svijetu, te je zarađivanje ​​novaca postalo daleko važnije od toga da se vodi briga da developeri budu sretni. Sve što su developeri gradili a što je potencijalno ugrožavalo ili ograničavalo Twitter-ovu sposobnost da zaradi novac, predstavljalo je problem.

Mnogi developeri do sada su ignorirali Twitter-ove smjernice, međutim jučer je Michael Sippey, direktor potrošačkih proizvoda u kompaniji Twitter, objavio promjene koje će doći u Twitter API verziji 1.1.

Osim što će biti potrebo da se izvrši provjera autentičnosti aplikacije uvodi se i strožija nova šema sa ograničenom stopom, što je svakako loša vijest za developere. Jedna od najlošijih vijesti je svakako je ta da Twitter Display Guide (vodič za prikazivanje), koji opisuje kako aplikacija koja prikazuje tweets treba da ih prikaže, sada postaje Display Requirements (zahtjevi za prikazivanje). Ako želite da koristite Twitter API za prikaz tweets, od vas će na primjer biti traženo da uvijek prikažete autorov avatar i tekst tweeta ispod imena autora i @korisničko ime.

Sada će mnogo teže biti napraviti neke stvari, na primjer da se tweets prikazuju pored sadržaja sa neke druge usluge jer Twitter sada zahtjeva da "Tweets koji su grupirani zajedno u timeline ne bi trebali da se prikazuju zajedno sa sadržajem koji nije sa Twitter-a, npr. komentari, ažuriranja sa drugih mreža i ostalo."

Michael Sippey navodi da "Ako vaša aplikacija prikazuje Tweets korisnicima, i to ne bude u skladu sa našim Display Requirements, mi zadržavamo pravo da opozovemo vaš aplikacijski ključ." Drugim riječima, programeri koji se brinu za svoje aplikacije sada će imati daleko manje mogućnosti za kreiranje jedinstvenog iskustva oko Twitter sadržaja.

Razlog za ovaj potez je očit, Twitter jednostavno želi kontrolirati tržište potrošači orijentiranih Twitter klijenata. Ove promjene učinkovito ubijaju rastući ekosustav klijenata trećih strana. Twitter želi da ljudi koriste njegove službene aplikacije i da na njima vide tweets točno onako kako ih on prikazuju i na Web verziji Twitter-a.

Postavlja se pitanje da li će ova Twitter-ova promjena pravila igre poremetiti njegov do sada vrlo uspješan developer ekosustav? Uskoro ćemo saznati. U međuvremenu, Twitter-ov API kakvog smo do sada znali definitivno više ne postoji.