surface

Microsoft-ov Surface tablet generalno je dobro prihvaćen od strane medija kada je prezentovan u junu, uprkos činjenici da kompanija nije u potpunosti otkrila sve o ovom svom Windows 8 tabletu. Jedna od tih ključnih nepoznanica je cena koja bi navodno mogla da bude 199 dolara.

Kompanija Microsoft je tokom prezentacije svog tableta Surface istakla da će njegova cena biti konkurentna sa cenama ostalih ARM tableta ili Intel Ultrabook-a, međutim prema najnovijim glasinama kompanija Microsoft se priprema da ide sa cenom dosta nižom od konkurencije.

Prema dobro obaveštenim izvorima Microsoft se priprema da lansira Surface sa ARM procesorom za Windows RT koji će imati 32 GB skladištenog prostora i koji će koštati samo 199 dolara. Sa ovom cenom Microsoft Surface će biti konkurencija Amazon Kindle Fire Amazon i nedavno predstavljenom Google Nexus 7 tabletu.

  • Google Nexus 7 – od 199 do 249 dolara, zavisno od kapaciteta skladišta
  • Amazon kindle Fire – od 199 dolara
  • Samsung Galaxy Tab 10.1 – od 399 dolara
  • Asus Transformer – od 359 do 599, zavisno od kapaciteta skladišta, plus 106 dolara za tastaturu

Prema procenama eksperata realna cena Microsoft Surface bi trebala biti između 400 i 500 dolara ta da ova navodna cena od 199 dolara jedino može da znači da Microsoft po svaku cenu želi da privuče što veći broj korisnika u svoj ekosistem. Sasvim je sigurno da će kompanija prodati veliki broj Surface ako bude po ovoj ceni, što možda i jeste deo strategije koja bi sve gubitke pokušala da nadoknaditi na drugoj strani, prodajom aplikacija i drugih medija za tableta.

Mnogi stručnjaci su skeptični po pitanju ove glasina o ovoj ceni navodeći da je to cena sa kojom bi ostali jako teško mogli da se takmiče. Za 199 dolara kupac Microsoft Surface dobio bi 10-inčni tablet sa 32GB skladišnog prostora, poklopca koji služi kao tastatura i preinstalirane Office aplikacije.