rad od kuce

Vrlo je važno je razumjeti kako učinkovito koristiti Google AdSense (ili slične oglasne mreže) i affiliate marketing u cilju zarade novca sa bloganjem. Mnogi se pitaju sa kojim od ova dva načina zarade sa blogom mogu zaraditi više novca? Ovaj članak će vam pokazati kada da koristite Google AdSense oglase, a kada da koristite affiliate linkove kako bi povećali svoj povrat ulaganja (ROI) na blogu.

Prije nego što usporedimo ova dva načina monetarizacije bloga, važno je imati na umu da nećete imati uspjeh niti sa jednim ako na blogu nemate dovoljno kvalitetnog sadržaja koji će privući ciljani web promet. Kvalitetan sadržaj je ono što će dovesti veliki broj posjetitelja na vaš blog, dovoljno velik broj da se vaše bloganje, kao poslovna aktivnost, financijski isplati.

Kako odabrati najbolju tehniku oglašavanja

Vrsta sadržaja na vašem blogu igra ključnu ulogu za odabir vrste oglašavanja koja će biti najučinkovitija. Uspješno oglašavanje zahtijeva relevantne, ili ciljana, oglase koji će biti prikazani što većem broju ljudi.

Relevantnost oglasa određena je vrstom sadržaja na vašoj Web stranici.

Sadržaj fokusiran na jednu tematiku, nišu, i dobar SEO (optimiziranje za tražilice)znači da će tražilice na vaše stranice slati Web promet na temelju ključnih riječi koje se koriste u pretraživanju. Samo oni koji pretražuju određene ključne riječi će relativno lako da pronalaze vaš sadržaj na stranicama sa rezultatima pretraživanja. To je razlog zašto je optimiziranje vašeg bloga za tražilice tako važno.

Ako je vaša oglasna strategija pravilno implementirana, onda će oni posjetioci koji čitaju vaš sadržaj najvjerojatnije kliknuti na oglase ili affiliate linkove jer oni nude proizvode i usluge za koje su već zainteresirani. Da pojednostavimo, ako na vašem blogu pišete o mobitelima, oglasi i affiliate linkovi će posjetiteljima nuditi da kupe neke mobitele, dodatke za mobitele, mobilne aplikacije i slično. S obzirom da su posjetitelji na vašem blogu i da čitaju o mobitelima, logično je da će ih zanimati i ovakvi, relevantni, proizvodi i usluge.

Google AdSense oglasi

Google AdSense je oglasna mreža koja vam omogućuje da postavljanjem oglasa na svom blogu zaradite novac. Google AdSense omogućuje vam kreiranje prilagođenih oglasa i oglasnih kanala te prikazivanje teksta, slika ili bogatih oglasa pomoću ugrađenog koda.

AdSense oglase lako je prilagoditi i konfigurirati tako da ne odudaraju od teme vašeg bloga. Međutim, postoje neka ograničenja kao primjer, nije moguće mjenjati veličinu oglasa.

Google-ov ugrađeni oglasni kod analizira sadržaj stranice na kojoj se nalazi, kao i demografiju posjetitelja, te na osnovu toga bira najbolje oglase koji će se tu prikazivati.

Prednosti Google AdSense:

  • Kontekstualni su
  • Omogućuju zemljopisno ciljanje
  • Jednostavni za implementaciju
  • Prikazuju međunarodne oglase
  • Imaju visok CPC (cijenu po kliku)
  • Imaju veliku mrežu oglašivača

Sve navedeno čini Google AdSense sjajnom opcijom za svakoga tko je u potrazi za ciljanim oglašavanjem koje ne zahtijeva nikakvo održavanje. Međutim, Google AdSense ne predstavlja najbolji izbor za svakoga.

Nedostaci Google AdSense:

AdSense ponekad ne prikazuje baš uvijek relevantne oglase. Može se desiti da na blogu koji se bavi zaštitom životinja Google prikaže oglase za lov i što očito nije primjereno za ljude koji se brinu o životinjama.

Moguće je blokirati oglase po raznim kriterijima, ali to se ne može učiniti prije nego što oglas bude prikazan jer za neki sporan oglas možete saznati tek kada se on prikaže na vašem blogu.

Iako AdSense ima veliku mrežu oglašivača, ponekad se može javiti problem pronalaženja adekvatnog oglašivača za vašu nišu. U tom slučaju, Google može početi sa prikazivanjem generičkih, manje učinkovitih oglasa što će svakako rezultirati da vaši posjetioci manje klikaju na njih te se tako i vaša online zarada smanjuje.

Također nije moguće kontrolirati cijene. Vrlo fokusiran blog ne može generirati veliku količinu Web prometa, tako da je tada d izuzetne važnosti imati visoku cijenu po kliku (CPC) a to je nešto što može biti teško postići sa Google AdSense.

adsense affiliate

Affiliate marketing

Mnogi online trgovaci i druge tvrtke nude affiliate partnerstva kako bi što većem tržištu ponudili svoje proizvode i usluge. Zauzvrat, affiliate (partner, suradnik) koji na svom Web sajtu ima affiliate link putem kojeg šalje korisnike na sajt trgovca, biva nagrađen sa udjelom u dobiti.

Amazon associaties je jedan od najuspješniji affiliate programa. No, tu je i nekoliko velikih Affiliate (partnerskih) mreže koji nude partnerske odnose sa širokim rasponom tvrtki u širokom rasponu kategorija.

Neke od najvećih Affiliate mreža su:

  • Commission Junction
  • LinkShare
  • Google Affiliate Network

Dodavanje affiliate linkove i oglasa u okviru vašeg sadržaja omogućuje vam određenu kontrolu ali ona podrazumjeva i određenu cijenu.

Prednosti affiliate marketinga:

  • Manuelno ciljanje
  • Jednostavnost korištenja
  • Kontrola nad kojima oglasi i linkovima koji se prikazuju
  • Sposobnost da odaberete oglase na temelju isplate tj. mogućnost odabira oglasa koji želite, na osnovu toga kolika je vaša zarada
  • Sposobnost odabira oglašivače na temelju rezultata

U stvari, affiliate oglasi daju vam potpunu kontrolu, vi odlučujete koji proizvod ili usluga će se prikazati u nekom određenom trenutku na vašem blogu.

Nedostaci affiliate marketinga:

Primarni nedostatak je taj da vaša zarada ne zavisi od broja klikova na affiliate linkove. I dok ste kod Google oglašavanja plaćeni svaki put kad netko klikne na oglas, kod affiliate marketinga, klik na affiliate link mora rezultirati sa određenom akcijom na sajtu trgovca, bilo da korisnik kupi proizvod, registrira se ili uradi neku drugu akciju.

Iako isplata može biti vrlo visoka za konverziju (u nekim slučajevima nekoliko tisuća dolara), ipak stopa konverzije može biti vrlo niska.

Sa kojom metodom se više zarađuje?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vrsti sadržaja i posjetiteljima vašeg bloga.

Iako affiliate marketing ima svojih nedostataka njegova glavna prednost je u tome što ima relativno visoku cijenu po akciji. Ako ste u mogućnosti da fokusirate svoj sadržaj i privućete publiku koju namjeravate, onda affiliate linkovi mogu biti idealna metoda sa kojom se može ostvariti vrlo pristojna zarada.

Ako je vaša publika manje definirana i više raspršena, onda AdSense nudi velike prednosti u smislu pružanja finih ciljanih oglasa bez potrebe da se vi oko toga nešto angažirate.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da se odlučite koja metoda odgovara vašem blogu. Naravno vi ove metode možete i kombinirati.

Da li ste vi probavali neke metode oglašavanja na vašem blogu? Koja se od njih pokazala najučinkovitijom za vaš blog i što mislite zašto je to tako?