twitter-logo

Twitter.com prestao je da prikazuje imena Twitter klijenata trećih strana u tweetovima. Twitter je ozbiljni veoma ozbiljan i odlučan u namjeri da izradi vlastito sučelje fokusirano na korisničkom iskustvu, nakon promjene API-ja sada o tome svjedoči i ovo najnovije uklanjanje imena aplikacija koje se koriste za slanje tweetova iz samih tweetova.

Na primjer, ako pošaljete tweet koristeći HootSuite ili Seesmic, ime tih aplikacija više se neće pojavljivati u tweetu. Twitter.com, kao i Twitter mobilna aplikacija, nekada su prikazivali ime aplikacije korištene za slanje tweeta ispisano malim linkovanim slovima ispod svakog tweeta.

twitter

Iako je ova promjena mala, ona bi ipak trebala biti dovoljno jasna poruka developerima da Twitter želi da u potpunosti kontroliše svoj prostor, bez besplatnih oglašavanje za drugu tvrtke koja se natječu sa njegovim korisničkim iskustvom.

Glasnogovornik kompanije Twitter potvrdio je da je ova promjena koja je prvo imala utjecaja samo na mobilne korisnike sada konačna i za sve ostale.

Ovo je svakako vrlo loša vijest za HootSuite, Tweetbot, Ecofon i niz drugih Twitter klijenata trećih strana jer ostaju bez besplatnog oglašavanja. Dakle, svi tweetovi sada izgledaju homogenije. Može se reći i da je privatnost korisnika zaštićena s obzirom da se ne prikazuje više sa kog je klijenta poslat tweet. No, teško je ne vidjeti da je kontekst ove priče dosta širi od onoga na prvi pogled, Twitter na različite načine sve više ograničava usluge trećih strana u nastojanju da kontrolira kako njegov sadržaj izgleda a što je najvažnije, kako se on monetarizira.