pretrazivanje

Vrlo lako je postati opsjednut super-brzim online vijestima, ali ne zaboravite da je Web jedna ogromna riznica informacija o bilo kojoj temi.
To može predstavljati problem kada je u pitanju pronalaženje aktualnih online vijesti. No, sa samo malo angažovanja, možete postaviti praćenje i dobiti redovite obavijesti o temama koje vas interesiraju. Evo nekoliko savjeta na temu praćenja.

Želite pratiti najnovije vijesti o određenoj temi i pitate se kako to učiniti? Jednostavno, postavite Google Alert (Google Upozorenja). Google Alert ste sigurno viđali na dnu rezultata pretraživanja,” Create an email alert for […]”.

1

Google Alerts (Upozorenja) predstavljaju ažuriranja e-poštom o najnovijim relevantnim Google-ovim rezultatima (web, vijesti itd.) na temelju vaših upita. Unesite upit za pretraživanje koji želite nadzirati. Vidjet ćete pregled vrsta rezultata koje ćete primiti. Neki od korisnih načina upotrebe usluge Google Alert uključuju:

  • praćenje razvoja vijesti
  • držanje koraka s konkurencijom ili branšom
  • dobivanje najnovijih vijesti o poznatima ili događanjima
  • praćenje omiljenih sportskih timova

Ako želite imati više društveni pristup temi za praćenje, onda su Google + i Twitter vaše najbolje opcije. Ako odete na Google-ovu društvenu mrežu Google + i unesete vašu temu u okvir za pretraživanje, osim rezultata pretraživanja vidjet ćete i crveni gumb na vrhu, desno koje vas poziva da spremite ovo pretraživanje.

3

Spremljena pretraživanja možete redovito provjeravati na Google + početnoj stranici tako što iz padajućeg popisa “More” koje ce nalazi na vrhu, izabrati vaše spremljeno pretraživanje. Također, možete da kliknete na već zadanu opciju “Everything” i onda suzite svoju pretragu na Ljude i Stranice, Postove na Google + i više.

2

Jedini problem kod korištenja Google + spremljenih pretraživanja je taj da ćete ih morati ručno provjeravati jer za sada ne postoji sustav obavijesti.

Također, vi možete spremiti pretraživanje i u Twitter-u, sa ili bez hashtaga. Otvorite početnu Twitter stranicu i unesite upit za pretraživanje. Vidjet ćete popis najnovijih tweets koji mogu biti relevantni (rezultati se temelje se na ključnim riječima). Imajte na umu da možete napraviti i naprednu pretragu, na primjer, možete pretraživati točnu frazu.

4

Spremiti pretraživanje na Twitter-u i nije problem, međutim, mnogi imaju problema sa pronalaženjem svojih spremljenih potraživanja. Spremljena pretraživanja se ne nalaze ni u jednom od izbornika. Morate ponovo kliknuti unutar okvira za pretraživanje kako bi vidjeli svoj popis spremljenih traženja.

5

Pitate se da li je Facebook od velike koristi za praćenje teme. Jeste, u određenoj mjeri. Možete pretraživati na Facebook-u, vidjet ćete rezultate koji dolaze od ljudi ili stranica koje slijedite, ali ne postoji mehanizam za spremanje pretraživanja.

Ostale opcije uključuju Q&A sajtove kao što je Quora, bookmarking servis kao što je Delicious ili RSS Reader servis kao što je Regator.

Ako imate još koji prijedloge za praćenje tema na Web-u, možete to podeliti s nama putem vašeg komentara.