google-play

Google pokušava da stane na put lažnim mobilnim aplikacijama na svojoj Android platformi sa strožijim smernicama za developere. Mere uključuju i zabranu upotrebe ikona koje su “zbunjujuće sličane” onima koje koriste već postojeći proizvodi. Google je takođe predočio i pravila o tome kako oglas treba da se pojavi u aplikaciji.

Od samog početka Google Play Store borila se sa značajnim broje zlonamernih aplikacija kao i falsifikovanim verzijama popularnih igara kao što je Angry Birds.

O novim smernicama developeri su obavešteni e-mailom u kom je naveden rok od 30 dana za usklađivanje svojih aplikacija. Aplikacije koje ne budu usklađene sa novim smjernicama, biće uklonjene sa Play Store.

Koliko je problem veliki govori i slučaj developera mobilnih aplikacija kompanije Madfinger Games koja ističe da ih je piraterija na Android Store primorala da svoju igru Dead Trigger učine besplatnom za preuzimanje.

U početku smo nameravali da ovu igru učinimo dostupnom za što je moguće više ljudi, zato je cena za njeno preuzimanje bila samo jedan dolar. Međutim, iako je koštala samo jedan dolar, stopa piraterije je bila ogromna pa smo se konačno odlučili da našu Android igru Dead Trigger učinimo potpuno besplatnom za preuzimanje,

navodi kompanija Madfinger Games.

U nastojanju da se borbi protiv ovoga, Google naglašava da je “ograničena upotrebe imena ili ikonica koje su zbunjujuće slične postojećim aplikacijama. Obezbedili smo više detalja o vrstama opasnih proizvoda koji nisu dozvoljeni na Google Play. Na primer, aplikacije koje otkrivaju lične informacije bez odobrenja nisu dozvoljene.”