mobilni malware

Mobilni malware zarazio je gotovo 13 milijuna telefona u svijetu tijekom prvih 6 mjeseci ove godine, što je povećanje od čak 177 posto u odnosu na isto razdoblje prošče godine, navodi u svom izvještaju NetQin.

U izvješću se navode pojedinosti iz svijeta mobilne sigurnosti , pa je tako kompanija samo tijekom jednog mjeseca otkrila 5.582 malware programa dizajnirana za Android uređaje. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, prodavac sigurnosnog softvera NetQin je otkrio da je većina otkrivenih malware-a (78 posto), ciljalo Android pametne telefone, dok je ostatak pretežno namjenjen korisnicima Nokia Symbian OS. Treba reći da je ovo veliki preokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je 60 posto otkrivenog mobilnog malwarea bilo dizajnirano za Symbian telefone.

NetQin je tijekom prve polovine 2012 godine ukupno otkrio 17,676 mobilnih malware programa, što je 42 posto više u odnosu na prethodnih šest mjeseci u 2011 godini.

Također je otkriveno da oko četvrtina otkrivenih malware-a dolazi iz Kine, 17 posto dolazi iz Rusije a 16,5 posto iz SAD-a.

NetQin navodi da se malware u Kini uglavnom prenosi putem foruma, ROM updates i taplikacija trećih strana. Takozvani "remote control" trojanac koji šalje spam oglase zarazio je gotovo 4,7 milijuna mobitela u Kini.

NetQin također otkriva da je gotovo 4 milijuna mobitela u Kini zaraženo sa malware-om kojem je cilj krađa novca. Sa ovako velikim brojem infekcija kreatori malware-a zaražuju više od 500.000 dolara svaki dan. Peking sa pokrajinama Guangdong i Jiangsu smatraju se područjima u Kini gdje je mobilni malware procentualno najviše zastupljen.