samsung nova mobilna flash memorija

Samsung je započeo masovnu proizvodnju nove klase mobilne fleš memorije koja je skoro četiri puta brža od prethodnih čipova. PRO Class 1500, brza ugrađena memorija će doneti brzine čitanja i pisanja kakve omogućava SSD na pametne telefone, tablete i druge mobilne uređaje i to u kapacitetu od 16 GB, 32 GB i 64 GB.

Procesori pametnih telefona već su se rekordnom brzinom približili brzini od 2.0 GHz sa najviše četiri procesorska jezgra, međutim sam procesor nije dovoljno da bi telefon ili tablet imao željenu brzinu. Uostalom, funkcija sistemskog RAM-a i jeste praćenje svih otvorenih programa pa stoga ako ova komponenta nije dovoljno brza u obavljanju svojih zadataka, to ćete sigurno primetiti.

Kompanija Samsung tvrdi da ovi novi flash moduli mogu čitati podatke brzinom do 140 MB/s dok je brzina zapisivanja ograničena na 50 MB/s (1500 IOPS pisanje / 3.500 IOPS čitanje). Ovo je skoro jednaka brzina kao kod 32 GB Crucial V4 solid state diska.

Kompanija Samsung koristila je mnogo različitih tehnologija za dobijanje ove brzine, uključujući i 20 nm proces proizvodnje, brzo prebacivanje DDR 2.0 memorije koja ima sopstveni kontroler i novi JEDEC memorijski standard.

Južno Korejski elektonski gigant objavio je da ovu tehnologiju neće zadržati samo za sebe tako da bi mogli pretpostaviti da će ovi fleš čipovi biti sastavni deo novog iPhone-a koji bi prema glasinama trebao biti predstavljen u septembru.