Facebook-Like

Facebook je objavio da vjeruje da sada postoji više od 83 milijuna lažnih korisnika društvene mreže. Facebook je objavio da je 8,7% od 955 milijuna aktivnih korisnika, lažno. Najveća društvena mreža na svijetu u svom izvještaju navodi da od tog broja 4,8% predstavljaju dupli profili, 2,4% pogrešno kvalificirani korisnički računi, a 1,5% korisnika se vode kao "nepoželjni".

Ovi podaci su se pojavili u vrijeme kada se sve više raspravlja o vrijednosti marketinga na ovoj platformi.

Facebook procjenjuje da trenutno postoji 83.09 milijuna lažnih korisnika te da su oni razvrstani u tri skupine. Najveća skupina su dupli računi, što Facebook definira kao "račun koji korisnik održava uz svoj glavni račun." Druga skupina su "pogrešno klasificirani", za koje Facebook navodi da se radi o "korisnicima koji su kreirali osobne profile za poslovanja, organizacije, ili se pak radi o ne-ljudskim osobama kao na primjer, ličnom profilu kućnog ljubimca".

Treća skupina su "nepoželjni" računi se smatraju svi oni koji su u suprotnosti s Facebook-ovim uvjetima korištenja. Obično se radi o profilima koji su korišteni za slanje spam poruka ili drugog zlonamjernog sadržaja.

Facebook, čiji se poslovni model oslanja na ciljano oglašavanje, nalazi se pod salvom kritika koje dovode u pitanje vrijednost njegovog modela oglašavanja koji potiče prikupljanje "Like" od korisnika.

Mi generiramo značajne prihode od oglašavanja pa bi gubitak oglašivača ili smanjenje potrošnje na oglašavanje na Facebook-u, moglo ozbiljno naštetiti našem poslovanju,

navodi se u saopštenju Facebook-a.

Prije par dana, startup Limited Run javno je napao Facebook i njegov model oglašavanja, tvrdeći da je na temelju vlastitog analitičkog softvera otkrio da je 80% klikova na njegove Facebook oglase došlo od lažnih korisnika.

U postu na svojoj Facebook stranici, Limited Run navodi: "Botovi su učitavali stranicu i tako povećavali naše troškove oglašavanja. Nekoliko puta smo pokušali u vezi ovoga problema kontaktirati Facebook, nažalost, odgovora nije bilo… Da li znamo kome botovi pripadaju? Ne. Da li optužujemo Facebook za korištenja botova kako bi povećali svoje prihode od oglašavanja. Ne. Da li je to čudno? Da."

Velika prašina se podigla oko oglašavanja na Facebook-u, društvena mreža je u svom priopćenju navela da će ispita sve ove navode.