Samsung-Galaxy-S3-Apple-iPhone-4S

Ogroman rast prodaje Apple i Samsung uređaja u drugom tromjesečju nije bilo dovoljan da se anulira pad viđen kod većine u ovoj industrij. Poznata kompanija za istraživanje tržišta u najnovijem izvješču donosi podatke o padu globalnog tržišta mobilnih telefona za 2,3 posto.

Kompanija Gartner danas je objavila svoje izvješće o prodaji mobitela širom svijeta, u kom se navodi da je krajnim korisnicima u drugom tromjesečju 2012 godine prodano nešto manje od 420 milijuna mobitela.

Kompanija Gartner ističe da su kompanije Apple i Samsung u ovom drugom tromjesečju 2012 godine ostvarili najveći napredak u odnosu na isti period prošle godine. Kompanija Gartner navodi da je Apple prodao oko 29 milijuna iPhone-a, što je značajan rast u odnosu na nešto manje od 20 milijuna u istom tromjesečju prošle godine. S druge strane, Samsung je imao fantastičnu prodaju u ovom tromjesečju. Kompanija je prodala nešto više od 90 milijuna mobilnih telefona što je za skoro 30% više u odnosu na oko 70 milijuna prodatih mobitela u drugom tromjesečju 2011 godine.

Pored Apple i Samsunga, jedine kompanije koje su imale rast prodaje u drugom tromjesečju 2012 godine su Huawei i ZTE, svi ostali proizvođači imali su pad prodaje u odnosu na prošlu godinu, uključujući i HTC koji je prodao u 9.3 milijuna telefona u odnosu na 11 milijuna u drugom tromjesečju prosle godine. Proizvođač Blackberry-a, kompanija RIM, doživjela je pad prodaje od čak 37 posto u odnosu na prošlu godinu, prodali su samo 8 milijuna mobitela.

gartner-prodaja-mobitela

Što se tiče tržišta mobilnih OS, Android je ojačao svoju lidersku poziciju povećanjem tržišnog udjela za 20,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Iako tržišni udio Apple iOS tek neznatno porastao u odnosu na prošlu godinu (0,6 posto), ipak je on manji za 3,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a Gartner kao razlog za to navodi da korisnici čekaju dugo najavljivani iPhone 5.

Analitičari kompanije Gartner predviđaju da će dolazak iPhone 5 doneti mnogo veću prodaju jer se očekuje novi dizajn sa većim zaslonom i nekoliko drugih mogućih stilskih promjena.

Gartner-mobilni-os