djavolja-varos

Wikipedia je pokrenula još jedan veliki foto-konkurs kako bi povećala broja besplatnih fotografija u Wikimedia Commons koje bi takođe bile na raspolaganju za ilustrovanje Wikipedia priča.
Wiki Loves Monuments 2012 je foto-konkurs koji se održava na globalnom nivou od 1. do 30. septembra i fokusiran je na fotografije istorijskih lokacija širom sveta.

Prošlogodišnji konkurs rezultirao je sa 168.000 fotografija prikupljenih od 5.000 fotografa iz 18 Evropskih zemalja.

Ove godine u projektu će učestvovati volonteri iz više od 30 zemalja među kojima je i Srbija.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje ljudi da slikaju nepokretna kulturna dobra i da ih postave na Internet pod Creative Commons licencom, kako bi omogućili drugima slobodan pristup i raspolaganje ovim fotografijama i podelili ih sa svetom. Na ovaj način obogaćuje se multimedijalna baza nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji ima trenutno zavedenih oko 2.400. Učestvovati može svako, bez ikakvih troškova i bez obzira na zanimanje, starost, pol, rasu i religiju. Iskoristi priliku, zabavi se i doprinesi svojoj globalnoj zajednici,

stoji u pozivu za takmičenje na stranici Wikimedija Srbija.

Wikipedia Commons je već jedna od najvećih svetskih riznica besplatnih fotografija, sa 13,6 miliona medijskih datoteka. Međutim, Lodewijk Gelauff, jedan od organizatora prvog Wiki Loves Photos takmičenja održanog 2010 godine u Holandiji, ističe da postoje značajne praznine u bazi podataka. Nema besplatnih fotografija mnogih svetskih baština, kulturno značajnih spomenika i značajnih objekata širom sveta.

Wiki Loves Monuments je važan način za volontere širom sveta da prikažu kulturno nasleđe u svojim zemljama i da podele ove fotografije sa svima preko Wikipedia,

naglašava Lodewijk Gelauff.

Sve prispele fotografije će biti dodat na Commons, što znači da će svako moći da ih koristi za bilo koju namenu, s tim da ime fotografa mora biti navedeno. Deset finalista i osvajač jedne velike nagrade će biti objavljen u decembru, a pobednik će dobiti putovanje u Hong Kong , u sklopu foto-turneje Wikimania 2013.

Wikimedia aplikacija je dostupna na Google Play Store tako da učesnici mogu da je koriste za lociranje spomenika od interesa i unos fotografija na konkursu, direktno iz svojih Android pametnih telefona.