Nakon pobjede nad Samsung-om u petak, Apple je danas podnio zahtjev Sudu u kome navodi Samsung uređaje čiju prodaju želi zabraniti u SAD.
Američki Sud u petak je donio odluku da je Samsung povrijedio patente kompanije Apple i da mora da plati više od milijardu dolara odštete. Iako se vodi polemika o ispravnosti ove odluke i nesumnivog favoriziranja domaće kompanije (Apple), odluka je donesena jednoglasno i podrazumjeva mogućnost zabrane dalje prodaje određenih uređaja kompanije Samsung na području SAD-a.

Naravno, kompanija Apple želi da iskoristi tu mogućnost tako da je danas podnijela zahtev Sudu u kome traži da se zabrani dalja prodaja osam uređaja kompanije Samsung. Kompanija Apple fokusirala se na samo osam uređaja iako je Sudska porota utvrdila da je većina od 28 Samsung-ovih uređaja predstavljenih u ovom Sudskom sporu, povredila Apple patenate. Konkretno, Apple prvenstveno želi da sa tržišta SAD-a izbaci najvećeg konkurenta, Samsung Galaxy S2.

Ovdje su svi Samsung uređaji za koje je Apple danas podnio zahtjev da se njihova prodaja zabranu u SAD:

  • Galaxy S 4G
  • Galaxy S2 (AT&T)
  • Galaxy S2 Skyrocket
  • Galaxy S2 (T-Mobile)
  • Galaxy S2 Epic 4g (Sprint)
  • Galaxy S Showcase
  • Droid Charge
  • Galaxy Prevail

Ako vas zbunjuje to što Apple traži zabranu prodaje samo 8 uređaja onda trebate znati da se mnogi uređaji kompanije Samsung koji su prikazanih na Sudu, više se ne prodaji u SAD-u, tako da ih Apple i nije naveo u svom zahtjevu.

Sud je za 20. rujan zakazao ročište na kom će se odlučivati o Apple-ovom zahtjevu o zabrani prodaje određenih Samsung-ovi uređaja. Kompanija Samsung ima dva tjedna da odgovori na ovaj Apple-ov zahtjev.

Kao što u tabeli ispod možete vidjeti, Apple navodi točno koliko svaki od ovih uređaja krši njegove patenate i dizajn. Galaxy S 4G je najgori, on krši Apple-ove D'677 i D'305 patenate koji se odnose na dizajn (prednji dio iPhone-a i njegov raspored ikona) i patente koji se odnose na izgled i dojam Apple iPhone-a).

apple-samsung-zabrana

Iako ovaj zahtjev za zabranu nema nikakav utjecaj na Samsung Galaxy S III koji se odlično prodaje ipak će za Samsung biti veliki problem ako Sud usliši zahtjev Apple-a i zabrani Galaxy S II koji je početkom godine proglašen najboljim pametnim telefonom na svijetu. Nema sumnje da Apple prvenstveno želi da zabrani Galaxy S II, da li će u tome uspjeti znati će se 20. rujna.