Demonoid

Demonoid, jedan od najvećih BitTorrent i tracker sajtova zvanično je ugašen od strane Ukrajinske policije u jednoj od najvećih akcija protiv BitTorrent sajtova u poslednje vreme. Prema trenutnim informacijama, Ukrajinska policija posetila je ColoCall, najveći centar podataka u Ukrajini koji poslednjih nekoliko godina hostuje Demonoid, i primorala ih da im ustupe sve podatke koje je koristio Demonoid a potom i da prekinu da pružaju uslugu ovom sajtu.

Pre ovog gašenja, Demonoid je bio nedostupan više od nedelju dana a mnogi su već tada smatrali da je ugašen, ipak ispostavilo se da je Demonoid srušen u velikom DDoS napadu. Administrator Demonoid sajta pre nekoliko dana potvrdio je da je sajt oboren velikim DDoS napadom ali da će nakon nekog vremena opet biti operativan. Nažalost, lokalne vlasti će ovaj kratak prekid u radu Demonoid sajta ipak učiniti trajnim.

Sam tajming akcije gašenja Demonoid-a dosta je zanimljiv, i to prvenstveno zbog nedavnih političkih događanja. Naime, ovo se poklopilo sa prvom zvaničnom posetom novoimenovanog potpredsednika Vlade Ukrajine, Valeriy Khoroshkovsky, Sjedinjenim Američkim Državama. Zanimljivo, je da će tema razgovora biti međunarodno kršenje autorskih prava!

Poseta potpredsednika Vlade dolazi nakon što je Ukrajina navodno dala čvrsto obećanje da će pojačati svoje aktivnosti po pitanju zaštite autorskih prava. Imajući sve ove događaje u vidu, već se razvila teorija da je gašenje popularnog BitTorent sajta Demonoid, zapravo Ukrajinski "poklon" SAD-u, koji treba da pokaže da su veoma ozbiljni po pitanju zaštite intelektualne svojine.