99designs

Dizajner ste koji traži online poslove? Jedna od mogućnosti da zaradite novac na Internetu kao dizajner svakako je 99designs.
99designs je online tržište za dizajnere, na kom se prema podacima kompanije svakih 5 sekundi upload-uje novi dazajn. 99designs pokrenut je 2008 godine a kompanije ističe da su dizajneri putem ovoga online tržišta do danas zaradili više od 35 milijuna dolara.

Dizajneri na 99designs imaju mogućnost da biraju poslove koje će da rade. Ukratko, proces je prilično jednostavan, poslodavac postavlja projektne zahtjeve a dizajneri, držeći se postavljenih zahtjeve prave svoje kreacije. Na kraju, najbolji rad se nagrađuje.

Da bi uopšte mogli početi konkurirati sa vašim radovima, potrebno je da se registrirate. Osim e-maila i lozinke potrebno je izabrati da li ste dizajner ili ste u potrazi za dizajnerom. Nakon toga potrebno je da kreirate vaš profil.

99designs registracija

Nakon toga, možete početi sa traženjem poslova koje bi mogli uspješno obaviti. Glavni prozor za pretraživanje projekata izgleda ovako:

svi projekti

Pod karticom “Open Contests” možete pronaći aktualne projekte. Prije naslova vidjet ćete sliku sa natpisom “Blind” to znači da su svi radovi koji su postavljeni ovde, skriveni od ostalih dizajnera. Ono što vidite je naslov projekta, poslodavca, preostalo vrijeme, broj dizajnera koji konkurišu i iznos nagrade. Kao što vidite, neki poslodavci garantiraju da će najbolji dizajn biti nagrađen, što je vrlo važno jer se u nekim slučajevima može desiti da najbolji dizajner ne bude isplaćen jer poslodavac jednostavno nestane. Savjet je da budete veoma oprezni kada konkurirate za poslove za koje nije zajamčena isplata što svakako ne znači da ne trebate sudjelovati u projektima bez garancije, samo je potrebno da budete oprezni.

Pod karticom “Finished Contests” možete da vidite završena takmičenja i sve radove, uključujući i pobjednički.

Dakle, kada odaberete željeni projekt prva stvar koju morate učiniti jeste da pročitate “Design Brief”, tj. zahtjeve projekta. Nakon što to uradite potrebno je kreirati svoj rad u skladu s njima. Kada završite dizajn potrebno je predstaviti svoj rad. Na stranici ćete vidjeti “Submit design” gumbu, kada kliknete na njega, otvorit će se stranica za učitavanje vašeg rada. Važno je znati da nije potrebno učitavati PSD datoteku, već samo screenshot ili thumbnail vašeg rada. Također, ovdje možete ostaviti i komentar za poslodavca. Nakon toga morat ćete se složiti s odredbama i uvjetima 99designs, potvrditi da je ovaj dizajn vaš osobni rad i kliknite na “Submit my entry”. Nakon toga potrebno je sačekati da poslodavac ocjeni vaš rad.

zahtjevi i submit projekta2

U slučaju da vaš dizajn bude pobjednički, bit ćete prebačeni na “Design Handover” stranicu na kojoj je potrebno da potvrdite tkz. Transfer Copyright, i da učitate izvorne PSD datoteke.

Na 99designs može lijepo da se zaradi. Ovo online tržište namjenjeno dizajnerima nudi niz područja gdje možete pokazati svoje sposobnosti, od dizajniranja loga, web dizajna pa sve do dizajniranja aplikacija.

Naravno, nitko ne garantira da će baš vaš dizajn biti pobjednički ali u svakom slučaju možete imati koristi jer se radi o odličnom mjestu na kom možete raditi na razvijanju svojih vještina, pratiti određene trendove i konkurenciju. Sve u svemu, 99designs je mjesto na kom se trebate oprobati.

Svakako bi bilo dobro da posjetite i neke druge popularne sajtove na kojima možete pronaći online poslove, poput Freelance, Elance, oDesk i drugih.