facebook prevara

Da li ste dobili e-mail u kom se navodi da je vaš Facebook prijatelj dodao novu fotografiju na kojoj ste i vi? Ako jeste treba da ga ignorišete i sami proverite na Facebook-u. U poslednje vreme sve je više izvještaja o online prevarantima koji šalju e-mailove ljudima navodeći da je neko dodao novu fotografiju na kojoj se i oni nalaze na Facebook album. Ova neželjena pošta (Spam), koja tvrdi da dolaze sa Facebook-a, uključuje prilog koji instalira virus na vaš računar.

Subjekt u e-mailu obično je poput “Your friend added a new photo with you to the album” (mada se ovo može promeniti). Fajl u prilogu najčešće je pod nazivom "New_Photo_With_You_on_Facebook_PHOTOID [nasumični broj].zip".

Bezbednosna kompanija Sophos koja je prva primetila ove napade, detektovala je malware kao Troj/Agent-XNN. Radi se o pretnji teškoj 61 KB koja se kopira u "C:\Documents and Settings\All Users\svchost.exe" i dodaje u vaš Windows registry, maskirajući se kao Sun Java updater. Na ovaj način, malware obezbeđuje da se pokreće sa pokretanjem računara.

Kao što možete videti na slici dole, spameri su čak pokušali da imitiraju plavi Facebook dizajn kako bi ubedili žrtve da je e-mail zaista došao sa Facebook-a:

facebook-photo-prevara

Kao opšta mera opreza, ne treba da otvarate e-mail priloge ili klikate na linkove u njima, osim ako niste apsolutno sigurni da je pošiljalac zaista onaj koji vi mislite da jeste.