samsung galaxy s 3

Najveća tech najava ove godine treba da se desi danas, kada kompanija Apple predstavi svoj najnoviji iPhone. Apple iPhone pokrenuo je smartphone revoluciju koja je rezultirala sa velikim brojem sjajnih pametnih telefona. Pet godina nakon debija, Apple iPhone sada je samo jedan od mnogih uređaja koji korisnicima pružaju velike mogućnosti, izdvojit ćemo nekoliko alternativa novom iPhone 5.

Samsung Galaxy S 3

Samsung Galaxy S 3 trenutno je najprodavaniji pametni telefon u SAD. Po prodaji je ispred iPhone 4S ali mnogi smatraju da će se to vrlo vjerojatno promijeniti nakon današnjeg prezentiranja novog iPhone 5 i tijekom blagdana, kada će veliki broj ljudi pohrliti da kupi novi iPhone.

Samsung Galaxy S 3 sjajan je telefon koji pored zaslona od 4,8 inča i rezolucije od 720 x 1280 piksela, korisnicima nudi 4G LTE povezivosti (gdje je dostupna), quad-core procesor, operativni sustav Android 4.0 Ice Cream Sandwich sa korisničkim sučeljem TouchWiz, zadnju kameru od 8 MP, prednju kameru od 1.9 MP, NFC, Bluetooth 4.0 i bateriju sa 2100 mAh.

Samsung također nudi i pakete raznih vlastitih aplikacija među kojima su i Siri konkurent nazvan S Voice, S Note, AllShare i specijalne kamera aplikacije.

Samsung Galaxy Note 2

Kompanija Samsung na nedavno održanom sajmu elektronike, IFA u Berlinu, predstavila je novi Galaxy Note II.

Samsung Galaxy Note II ima zaslon od 5,5 inča koji podržava rezoluciju od 720 x 1280 piksela, quad-core procesor na 1,6 GHz, 2 GB RAM-a i 4G LTE. Note II ima dvije kamere od kojih je zadnja od osam megapiksela a prednja od 1,9 megapiksela.

Galaxy Note II će biti prvi Samsung telefon koji će koristiti operativni sustav Android 4.1 poznat i kao Jelly Bean. U odnosu na predhodnu verziju, poboljšan je procesoro i zaslon ali i baterija koja je sada 3100 mAh.

Jedna od najvećih kritika upućenih Galaxy Note odnosila se na dodavanje olovke pa tako novi Galaxy Note 2 u donjem uglu uređaja sadrži olovku poznatu kao S Pen.

nova nokia lumia 920Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 najavljena je prošlog tjedna a korisnicima đirom svijeta će biti dostupna u narednih nekoliko tjedana. Ovaj pametni telefon trebao bi da vrati kompaniju Nokia na puteve stare slave ali i da otvori tržište za Microsoft-ov operativni sustav Windows 8. Lumia 920 značajno je bolji pametni telefon u odnosu na Lumia 900, koji je objavljen u travnju, jer je Nokia u njega ugraila nekoliko vlastitih hardverskih i softverskih rješenja koja su izostala u modelu Lumia 900.

Neka od rješenja koja je kompanija Nokia ugradila u Lumia 920 su napredne tehnologije koje se odnose na kameru telefona, mape i navigacija, kao i značajke zaslona. Također, Windows Phone 8, sa korisničkim sučeljem sastavljenim od pametnih “čvorišta i pločice koji mogu mjenjati veličinu, značajan je napredak u odnosu na Windows Phone 7,5.

Nokia Lumia 920 ima zaslon od 4,5 inča i rezoluciju od 768 x 1280 piksela, zadnju kameru od 8.7 MP sa Carl Zeiss optikom, prednju kameru od 1.3 MP, procesorom dual-core na 1.5 GHz, baterijom od 2000 mAh, 4G LTE i NFC.

Nokia želi da korisnici kupe Lumia 920 zbog njegovih dodatnih mogućnosti, kao što je navigacija ili tehnologija napredne optičke stabilizacije slike koja konkurira onima na iPhone 4S. Nokia je sastavila svoju kameru i navigaciju zajedno radi zanimljivih ugrađenih aplikacija proširene stvarnosti .

htc one xHTC One X

HTC One X bio je prvi pametni telefon visoke klase koji se ove godine pojavio na tržištu. Vrlo brzo je postao miljenik mnogih sa svojim vitkim, polikarbonatnim kućištem, zaslonom veličine 4,7 inča sa rezolucijom 720 x 1280 piksela i intuitivnim korisničkim interfejsom Sense 4 koji radi na Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Neke od glavnih karakteristika HTC One X su quad-core procesor od 1.5 GHz, Sense 4 (koji čini Android jednostavnijim za korištenje), zadnja kamera od 8 MP, prednja kamera od 1.3 MP, Beats Audio, NFC i 4G LTE. Ono što se može smatrati nedostatkom u odnosu na konkurente jeste baterija od 1800 mAh.

Važno je primjetiti da su HTC One X i Samsung Galaxy S 3 gotovo iste veličine i hardverske specifikacije (Galaxy S 3 ima veći kapacitet baterije).

MotorolaDroidRazrMDroid Razr M

Motorola je prošli tjedan najavila Droid Razr M zajedno sa Razr HD i HD Razr Maxx. Motorola Droid Razr M je nešto lošiji telefon u odnosu na ranije spomenute konkurente. Radi se o Android telefonu srednje klase koji će na tržištu biti dostupan polovinom rujna.

Motorola Droid Razr M će svakako biti značajno jeftiniji od prethodno navedenih telefona. Telofon ima zaslon veličine 4,3 inča i rezolucije 540 x 960 piksela i pokreće ga Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Motorola Droid Razr M dolazi sa dual-core procesorom na 1.5 GHz, zadnja kamera od 8 MP, NFC, 4G LTE i kabacitetom baterije od 2000 mAh.