iPhone5_novi

Apple je danas napokon zvanično predstavio najnoviji iPhone. IPhone 5 ima nešto viši i uži ekran od prethodnih modela i isporučivaće se sa najnovijom verzijom Apple-ovog mobilnog operativnog sistema, iOS 6.

Novi iPhone 5 je 7,6 milimetara debljine, i 112 grama težine, 18 odsto je tanji i 20 odsto lakši od svog predhodnika, iPhone 4S. iPhone 5 dolazi sa Retina ekranom od 326ppi, ali sada ima 4-inčni ekran 16:9 rezolucije 640 x 1136, sa 44 odsto većom saturacijom boja nekogo kod iPhone 4S. Zbog većeg ekrana telefon sada može pokazati pet redova ikona na svom početnom ekranu.

Potpredsednik Marketinga u kompaniji Apple, Phil Schiller, istakao je da su mnogi Apple aplikacije kao što su iWork, GarageBand i iMovie već ažurirane za novi ekran. Phil Schiller navodi da će aplikacije koje nisu ažurirane za novu rezoluciju ekrana biti ili centrirane na sredinu ekrana ili će imati suptilne crne graničnike sa svake strane.

iPhone 5 imati novi A6 čip sa procesorom i grafikom koje su duplo brže od A5 čipa u iPhone 4S. Phil Schiller navodi da novi A 6 čip pokreće Web stranice duplo brže i da može sačuvate slike iz Photos aplikacije 1,7 puta brže nego A5 čip.

Novi iPhone će biti kompatibilan sa 4G mrežama izvan SAD, sa HSPA +, DC-HSDPA i LTE. Apple navodi da iPhone 5 koristi jedan baseband čip za prenos glasa i podataka, kao i jedan radio čip. Što je tiče bezičnog Interneta, iPhone 5 može pristupiti 802.11a/b/g/n, i 2.4GHz i 5GHz band u 802.11n.

Kompanija Apple tvrdi da će baterije u novom iPhone 5 trajati 8 sati 4G razgovora, 8 sati surfanja Internetom putem 3G ili 4G LTE , 10 sati video reprodukcije, 40 sati reprodukcije muzike, kao i 225 sati pripravnosti.

iPhone 5 ima zadnju kameru od 8 megapiksela sa osvetljenjem, hibridnim IR filterom, i f/2.4 otvorom blende i mogućnošću snimanja 1080p video. Nova iPhone kamera takođe može snimati panoramu tako što korisnik treba da ga drži vertikalno i pomera preko željenog vidokruga. Takođe, iOS 6 i iCloud će sada omogućavati korisnicima da kreiraju “Shared Photo Streams” sa slikama napravljenim sa iPhone 5.

Prednja kamera će biti 720p i omogućavaće korisnicima korištenje FaceTime aplikacije za video ćaskanje preko mobilne mreže.

Novi iPhone 5 kao novinu donosi i za 80% tanji konektor nazvan “Lightning” koji se može priključeni bez obzira na orijentaciju. Apple je takođe kreirao adapter sa 30-pinskog konektora na Lightning, kako 30-pinska opreme ne bi odmah postala zastarela.

Untitled picture