Jedan od većih trendova u proteklih nekoliko godina jeste online učenje programiranja. Sa sve većom potražnom za programerima sve veći broj ljudi želio je da nauči mnogo više o programskim jezicima. Učenje programiranja sa vodičima unutar pretraživača postalo je sve popularnije.

Prošli su dani kada ste morali da kupite knjigu i podesite okruženje za razvoj pre nego što ste mogli da počnete sa kodiranjem. Možda želite da započnete sa učenje na vašem radnom računaru, na kom ne možete da instalirate okruženje za programiranje, ili možda želite da počnete odmah i ne želite da se zamarate sa naručivanjem knjiga ili instaliranjem softvera. Bez obzira na razloge, u ovom članku predstavićemo vam nekoliko destinacija na kojima možete početi učiti programirati bez potrebe za bilokakvim instaliranjem softvera. Sve što vam je potrebno jeste pretraživač i želja za učenjem.

Codecademy

codecademyCodecademy sebe deklariše kao “najlakši način za učenje kodiranja”, i zahvaljujući ovom online projektu mogućnost za učenje programiranja nikada nije bila tako dostupna kao sada. Codecademy vam omogućuje da naučite osnovne sintakse kodiranja kroz osam jednostavnih lekcija koje će vas upoznati sa varijablama, stringovima, poljima, if-else izjavama, incremeningt i decrementing kao i while petljom. Nakon što završite sa osnovnim lekcijama možete nastaviti sa četiri dodatne lekcije koje se fokusiraju na JavaScript. Codecademy pored JavaScript-a nudi i online učenje HTML i CSS-a kao i jQueri ali i učenje moćnog serverskog jezika Pyton.

Codecademy je dobar alat sa kojim možete da proširite svoje vidike po pitanju programerske logike i strukture programiranja. Codecademy kao motivaciju za učenje koristi bedževe koje korisnik dobiva nakon svake završene lekcije.

Khan Academy

khan academyPre dve nedelje Khan Academy, koji je fantastičan izvor besplatnih obrazovnih alata i video instrukcija, predstavila je vlastitu seriju video tutoriala koji pokrivaju oblast kompjuterskih nauka. Lekcije su usmerene na stvaranje grafike i animacija koristeći JavaScript primenu programskog jezika Processing koji je dizajniran za multimedijalne umetnike.

Processing je open-source programski jezik i okruženje sa kojim možete stvarati slike, animacije i interakcije. Ovo je jedan od najlakših načina da malo dublje uđete u suštinu Kodiranja. Processing je alat za učenje, ali je isto tako sposoban za stvaranja vrlo impresivnih radova.

Khan Academy trenutno nudi lekcije koje možda nisu odmah primenjive na nekoga ko pokušava da nauči poslovno orijentisani razvoj softvera (development), ali ako želite da stvarate umetnost ili igre, onda je ovo dobro mesto za početak.

Code School

code-schoolCode School nudi besplatne i plaćene kurseve programiranja za koje vam nije potrebno instaliranje nikakvog softvera, jer se sve obavlja u pretraživaču. Veliki broj Code School online kurseva programiranja većinom su namenjeni nešto vičnijim programerima ali tu je i besplatani kurs JavaScript biblioteke jQuery za koji se tvrdi da sadrži sasvim dovoljno JavaScript-a da biste mogli odmah početi radit sa jQuery. Code School je sasvim dobro mesto za početak, pogotovo ako ste Web dizajner koji želi proširiti svoj skup veština.

Ostali kursevi pokrivaju Git, CSS, Ruby on Rails, Node.js i još mnogo toga, tako da sa Code School online kursevima programiranja možete jako mnogo napredovati ako imate volje za učenjem.

Eloquent JavaScript

eloquent-javascriptEloquent JavaScript je zapravo kompjuterska knjiga koja će vas uvesti u osnove programskog jezika JavaScript i programiranja u opšte, i dostupna je besplatno na Web-u. Web verzija sadrži interaktivne lekcije koje se mogu završiti u okviru pretraživača. Potrebno je samo da unesete Kod u mali okvir i stranica će ga izvršiti. Ovo je odličan resurs za sve početnike koji žele sa se upuste u programiranje sa učenjem jednog od jednostavnijih programskih jezika kakava je JavaScript.

Code Avengers

code-avengers

Code Avengers može podsetiti na Code School online kursevima programiranja, sa visoko stilizovanim lekcijama koje se izvršavaju u vašem pretraživaču, ali ipak sa tom razlikom da nema video tutorijala.

Ono što Code Avengers trenutno nudi jesu tri online kursa: JavaScript Level 1, JavaScript Level 2 i HTML / CSS.

code-avengers-2

Programr

Programr, online laboratorija za učenje programiranja, nešto poput Codecademy ali za programske jezike višeg nivo, ne nudi mnogo kurseva koji bi se izvršavali u vašem pretraživaču ali zato pruža prostor za učenje i eksperimentisanje sa različitim jezicima u pretraživaču. To znači da nema potrebe za instaliranjem programskog jezika i okruženja za razvoj. Programr nije jedino razvojno okruženje koje se zasniva na pretraživaču, kompanije poput Cloud9 IDE i Action takođe omogučavaju da razvijate za Web sa Web-a ali je Programr usmeren na učenje i eksperimentisanje.

Bloc

Bloc koji je odlično mesto za učenje programskog jezika Ruby. Bloc svakome omogućava pravljenje i implementaciju Web aplikacija. Radi se o odličnom alata za online učenje programiranja sa Ruby pogotovo za početnike koji ne mora da rade nikakve postavke da bi mogli odmah videti rezultate svoga rada. Bloc će vas kroz svoje lekcije naučiti konkretnim i zanimljivim stvarima koje možete odmah primeniti. Ono što Bloc razlikuje od Codecademy je to što Codecademy koristi JavaScript kao osnovu za početnike u svetu programiranja dok Bloc počinje odmah sa Ruby omogućavajući vam da implementirate svoje aplikacije online.