hp lansirao open webos beta

Kompanija HP krenula je u ostvarenje svojih planova da webOS preda open-source zajednici sa izdavanjem prvog Open webOS beta.

Kompanija HP jučer je lansirala beta verziju svog Open webOS operativnog sustava. Ovo izdanje uključuje dva okruženja za developere. Prvo je za desktop, za koje se navodi da je "idealno razvojno okruženje" za dizajniranje WebOS korisničkog iskustva sa više mogućnosti i integriranjem drugih open-source tehnologija na Ubuntu desktop.

Drugo je OpenEmbedded za implementiranje WebOS na novim uređajima. Ono je opremljen sa ARM emulatorom za pokretanje db8 i node.js usluga, a HP navodi da je OpenEmbedded uključen zbog toga što je usvojen od velikog dijela zajednice i zbog “cross-compiling” podršku za ugrađene platforme.

Licenciran pod Apache 2.0 licencom, beta dolazi sa više od 450 tisuća linija koda kroz 54 webOS komponente. Značajke koje su lansirane uključuju ARM emulator i podršku za webOS aplikacija kao što su kalendar i kontakti.

Sa ovom beta, programeri će moći udahnuti novi život u operativni sustav koji nije uspio očekivanja koja je HP imao kada je odlučio da ga kupi 2010 godine.

Današnje izdanje omogućit će kompanijama i developerima trećih strana da Open webOS implementiraju na hardver po vlastitom izboru,

priopćio je HP.

U prosincu prošle godine kompanija HP najavila je svoje namjere da pretvori webOS u open-source, a sada osam mjeseci kasnije predstavljeno je prvo Open webOS beta izdanje. U siječnju je HP najavio da očekuje da će verzija 1.0 operativnog sustava biti dostupna u rujnu, što znači da stvari idu prema zacrtanom planu.