fruit machine gambling with last line still spinning

U svom prvom javnom intervjuu otkako Facebookov IPO, izvršni direktor Mark Zuckerberg priznao je da je velika pogreška bila prihvatanje HTML5 u svojim mobilnim aplikacijama. Facebook je bio jedna od prvih velikih kompanija koja se okrenula HTML5, i to ne samo kao osnovu za svoje mobilne Web iskustvo već i kao osnovu za svoje mobilne aplikacije za iOS i Android platforme.

Facebook se vodio idejom da će HTML5 biti jednostavan način sa kojim će se moći razvijati aplikacije za više platformi i zaslona različite veličine, te da će ukupni doživljaj biti sličan prirodnoj (native) Facebook aplikaciji. Nitko nije računao na stabilnost i brzinu.

Najveća pogreška koju smo napravili kao kompanija jeste to što smo se kladili na HTML5,

priopćio je Zuckerberg, aludirajući na originalnu HTML5 Facebook mobilnu aplikaciju koja muku muči sa sporim radom, zastojima u radu i drugim problemima.

Facebook je posljednje dvije godine bio fokusiran na HTML5, no, prednosti razvoja za više platformi ipak nije bila dovoljna da nodomjesti nedostatke HTML5, koji je mnogo sporiji nego prirodan Kod a također i mnogo manje stabilan.

Facebook je prošlog mjeseca objavio prirodnu (native) iOS aplikaciju izgrađena posebno za Apple platformu koja radi mnogo brže i mnogo bolje od HTML5 aplikacije. Mark Zuckerberg navodi da se Facebook Android aplikacija nalazi u završnoj fazi i da je uskoro treba očekivati.

Mark Zuckerberg ističe da se više koristi mobilni sajt (koji je također rađen u HTML5) nego iOS i Android aplikacije zajedno, tako da Facebook ne želi u potpunosti da odustane od HTML5, ali “ne želi više biti u potpunosti fokusiran na njega”.