windows-store

Kompanija Microsoft danas je objavila da je Windows Store, trgovina aplikacijama namenjena dolazećem Windows 8, sada otvorena za aplikacije svih developera, čime je uklanjana ranija barijera, pa sada developeri iz 120 zemalja, uključujući i pojedince, mogu submitovati svoje aplikacije na Windows Store.

Među 120 podržanih zemalja nalaze se i zemlje našeg regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Bosne i Hercegovine i Makedonije za sada nema.

Ovaj potez predstavlja konačni korak u nastojanju kompanije Microsoft da što više developera širom sveta ima nesmetan pristup Windows Store.

Do sada je Windows Store bio otvoren samo za korisnike koji imaju račune kompanije, tako da je developerima bila potrebna posebna vrsta tokena da bi sabmitovali svoje aplikacije. Današnjom objavom, developerima su otvorena vrata za submitovanje svojih aplikacija na Windows Store i pre nego što se Windows 8 zvanično pojavi (26. oktobar).

Microsoft je takođe objavila da će njegov plaćeni Microsoft Developer Network program sada pružiti pretplatnicima omogućiti besplatnu Windows Store pretplatu za submitovanje aplikacije. DreamSpark, Microsoft-ov program za studente i BizSpark, kompanijin program za startupe, imaju isti ponudu. Za sve ostale, kotizacija je 49 dolara za pojedince i 99 dolara za kompanije.

Vredi napomenuti da će se na Windows Store nalaziti i desktop i Metro aplikacije. Developeri desktop aplikacija međutim, neće moći prodavati svoje aplikacije direktno preko prodavnice. Umesto toga, Windows Store će predstaviti desktop aplikacijw kao i Metro aplikacije, ali kada dođe do preuzimanja ili kupovine aplikacije, korisnici će biti usmereni na sajt developera.

Microsoft ističe da je Windows Store najbolja prilika za developere te naglašava da će developeri posebno ceniti mogućnost da pišu Metro aplikacije u širokom spektru jezika, uključujući HTML5 i JavaScript.

Finansijski uslovi koje Microsoft nudi developerima takođe su povoljniji od ponuda ostalih, prvenstveno Google Androida i Apple iOS, naglašavajući da će developeri dobiti uobičajenih 70 odsto od prodaje s tim da ako aplikacija dostigne prodaju od 25.000 dolara, tada će developeri dobiti 80 odsto.

Svakako da je Microsoft veoma zainteresovan za dobijanje što više zanimljivih aplikacija na Windows Store pre nego što Windows 8 postane zvanično dostupan. Microsoft je svestan da će veliki broj zanimljivih aplikacija privući mnoge da koriste Windows uređaje.