Android-Rooting

Dobra vest za sve vlasnike Android uređaja, danas je objavljena skripta koja navodno root-uje Android 4.0 Ice Cream Sandwich i Android 4.1 Jelly Bean na većini uređaja.

Više o ovoj skripti možete saznati na XDA Developer forumu.

Važno je reći da ako ne znate ili ne razumete rizike root-ovanja uređaja onda to ne treba da radite sami.

Proces root-ovanja uređaja omogućava korisnicima pametnih telefona, tableta i drugih uređaja koji rade na Android operativnom sistemu pristup privilegovanim kontrolama (poznatim kao "root access") u okviru Android podsistema. Root-ovanje se najčešće radi s ciljem prevazilaženja ograničenja koje telekom operateri i proizvođači uređaja postavljaju na nekim uređajima. Root-ovanje je analogno Jailbreaking-u kod Apple iOS ili Sony Playstation 3. Na Android-u, root-ovanje takođe može znatno olakšati kompletno uklanjanje i zamenu operativnog sistema sa novijim izdanjem operativnog sistema.

S obzirom da se Android bazira na Linux kernel, root-ovanje Android uređaja je sličan praksi pristupa administrativnim dozvolama na Linux-u ili na bilo kojem drugom operativnom sistemu koji se bazira na Unix-u, kao što su FreeBSD ili OS X.

Koraci za korišćenje skripte nazvane “Root with Restore by Bin4ry” prilično su jednostavni. Sve što je potrebno jeste da preuzmete skriptu, raspakujte je i pokrene te RunMe.bat datoteku a potom da pratite uputstva koja vam daje.

Ovo je dosta dobar alat za root-ovanje novijih Android uređaja. Javite nam vaša iskustava…