koliko vam je za odluku o kupnji bitno misljenje drugih

Tražite li online recenzije proizvoda prije nego što se odlučite za kupnju? Smatrate li da su ta mišljenja objektivna i iskrena te da nisu dirigovana od strane kompanija?
Kompanija Gartner koja se bavi istraživanjem tržišta navodi da će se korporativna potrošnja na pozitivne kritike korisnika na društvenim medijima nastaviti i u budućnosti. Gartner predviđa da će u dvije do tri godine, 10 do 15 posto svih online recenzije biti kupljene i plaćene od strane kompanija.

S obzirom da se sve veći broj potrošača oslanjaja na društvene mreže po pitanju preporuka i recenzija, sve više i više takvog sadržaja, uključujući i Facebook Like, će biti plaćeno od strane kompanija.

Važno je reći da nisu sve plaćene recenzije laži, mnoge od njih su plaćene sa ciljem da se oni neodlučni potaknu na kupnju ili neku akciju. Često puta, kompanije nude kupcima kupone, uzorke svojih proizvoda ili neke druge oblike motivacije za njihovu ocjenu i mišljenje o proizvodu ili brandu. Problem sa ovim pristupom je taj što kompanije traže kupce koji će ostaviti dobre kritike dok nikako ne žele da oni nezadovoljni iznose svoje mišljenje na društvenim medijima. Poticaji u vidu kupona, uzoraka i slično, imaju za cilj da mišljenje i ocjenu korisnika oboje što pozitivnijim sjajem.

Iako je teško procijeniti moć online recenzija, ona se zasigurno značajna. Prošlogodišnje istraživanje kompanije Cornell pokazalo je da negativne online recenzije mogu odvratiti značajan broj potencijalnih kupce od kupovine proizvoda ili usluge. Naime, istraživanje kompanije Cornell, Online Influence Trend Tracker 2011, pokazalo je da četiri od pet potencijalnih kupaca mjenja svoju odluku o kupnji proizvoda ili usluge zbog negativnih online recenzija.

Da li ćete i vi potražiti mišljenje drugih kada razmišljate o kupnji nekog proizvoda i da li je ono presudno za vašu odluku?