start8

Kompanija poznata po softveru koji prilagođava Windows objavila je alat koji vraća Start gumb na Microsoft-ov novi operativni sustav Windows 8. Kompanija Stardock, poznata po svom WindowBlinds programu prilagođavanja počela je sa prodajom Start8 alata po cijeni od 5 dolara.
Start8 na računala koja pokreće Windows 8 sustav vraća Start gumb i izbornik Start u stilu Windows 7.

Kupci koji plate 5 dolara za ovu beta verziju Start8 programa moći će besplatno preuzeti konačnu verziju kada ona bude objavljena. Kompanija Stardock nije priopćila datum objavljivanja finalne verzije Start8 programa, ali je rečeno da će alat biti objavljen najkasnije do 26. listopada, kada je najavljeno zvanično lansiranje dugoočekivanog operativnog sustava Windows 8.

Izbacivanje gumba Start i izbornika Start nakon 17 godina uzrokavalo je mnoga negodovanja Windows korisnika. Microsoft se odlučio na ovaj potez kako bi svoj novi operativni sustav učinio mnogo kvalitetnijim za korisnike mobilnih uređaja koji imaju zaslone osjetljive na dodir, tako da sada ima početni zaslon u stilu pločica.

Po defaultu, Start8 alat će nakon logiranja u Windows 8 zaobići početni zaslon i otvoriti radnu površinu (desktop).

Nove značajke u Start8 beta v. 0,95 beta su u rasponu od dodatnih konfiguracijskih i personalizacijskih opcija do upravljačke ploče (control panel).

Start8 nije jedini alat, tu su i drugi alati koji rade iste stvari kao Start8. Na primjer, besplatni, open-source alat Classic Shell, također vraća gumb Start u Windows 8 i omogućuje korisnicima da Boot-uju izravno na desktop.

Besplatna 30-dnevna probna verzija alata Start8 beta može se preuzeti sa Stardock Web stranice.