Mnogi se pitaju kako instalirati Android na računalo a neka Windows 8 prijenosna i desktop računala uskoro bi mogala imati više Android aplikacije od onih rađenih za Microsoft-ov novi operativni sustav.

Gadgets napravljeni bazirajući se na AMD čipove dolazit će optimizirani za pokretanje Android aplikacija! Treba reći da kompanija AMD trenutno ima oko 25% udjela na tržištu desktop računala.

Suradnja između proizvođača čipova kompanije AMD i softverske kompanije Bluestacks omogućit će uređajima pokretanje oko 500.000 Android aplikacija. Kompanija Microsoft navodno ima samo nekoliko tisuća Windows 8 aplikacija.

Android aplikacije će biti dostupne na Windows 8 uređaja putem AMD AppZone player-a unutar koga se nalazi Bluestacks softver koji se ponaša kao omot oko mobitelovog softvera tako da se Android aplikacije mogu pokretati na desktop i prijenosnim računalima i tabletima koji imaju ugrađen AMD čip. Player također omogućuje korisnicima da sinkroniziraju svoje aplikacije za računala i Android telefon ili tablet.

Kompanija AMD napravila je promjene u kodu koji pokreće njegove procesore i grafičke kartice kako bi se osiguralo da aplikacije koje su napravljene za male ekrane na mobilnim telefonima, izgledaju i rade dobro na većim zaslonima.

Microsoft Windows 8 je razvijen s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva sa prijenosnim uređajima poput tableta. Prema nekim izvještajima, mjesec dana prije lansiranja operativnog sustava Windowsa 8, kompanija Microsoft može da računa na samo 2.000 aplikacija koje su dostupne za njega na Microsoft Windows Store.

Bluestacks softver koji pokreće Android aplikacije također radi i na uređajima koje pokreće Intel-ov čip, uključujući i Mac-ove. Za njih, Bluestacks softver se mora instalirati nakon kupovine uređaja.

Bluestacks je priopćio da je također u razgovoru i sa drugim proizvođačima računala da njegov softver bude preinstaliran tj. da se on ugradi u računala dok su ona još u procesu proizvodnje.